Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.06.22.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 775. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.06.22. Közélet

Mintha ez a nem egészen ezer lelkes település újból és újból méltó akarna lenni gazdag történelmi múltjához, évszázadokra viszszanyúló tárgyi és szellemi örökségéhez, újból és újból hallat magáról.
Teremt, alkot, letörli a port a múlt megmentett értékeirõl, kigyöngyöz magából valamit,… születik valami, elkezdõdik valami,… ami része volt kultúránknak…s most újraalkotjuk egy részét. Újra felfedezzük, megtanuljuk, gyakoroljuk. S mint a magyar nép alkotását, mûvészetét, tovább adjuk.
Mirõl is van szó tehát?
Pár évvel ezelõtt a sepsiszentgyörgyi Mûvészeti Népiskola vezetõivel arról beszélgettünk, hogy igény van Nagyajtán osztályok beindítására. Azon a településen, amelynek népe mindig is fogékony volt mûveltebb, kulturáltabb életvitelre. 2011-ben, a település 800 éves évfordulója ünnepsorozatán mindezekrõl sok szó is esett.
Így indult be bõ létszámmal a 3 éves gitárt tanuló csoport után a 3 éves furulyaoktatás, az 5 éves zongoraoktatás, majd a 3 éves kézmûves oktatás.
2012. június 19-én, kedd délután éppen az I. éves felnõtt-és gyermekcsoport munkájának eredményeként, a nemez-kiállításon egy év termését csodálhattuk meg.
A kiállítást a Református Egyházközség új gyülekezeti termébe rendezték be. A kiállítást ünnepélyes keretek közepette, népes nagyajtai és erdõvidéki idõs és fiatal érdeklõdõ részvételével Nagy Károly Kázmér református lelkész nyitotta meg. A megnyitó egyben egy kis tudományos elõadás volt, hiszen a hallgatóság nemcsak a nemezelés közép-ázsiai és közép-európai térségeirõl hallott, hanem ennél többrõl: képi motívumok, a szerves jelábrázolás jelentéseirõl. De arról is, hogy a nemezhez hasonló, ilyen típusú szigetelõanyagot még nem tudott feltalálni az emberiség. A szkíták voltak a legrégebbi nemezelõk, az élet része volt a nemezelés.
Mit mondanak a régi nemezjelek? A régi jeleknek üzenete van. A magyarságnak éppen a nemezsátor, a jurta maradt meg legtovább. S ennek fontos üzenete van. Hiszen a jurta fészek, családi hely. S mit jelent a N.M.Z? …üzenet népünk, a magyarság évezredes múltjából.
Ez alkalommal idõben visszatértünk egy kicsit gyökereinkhez…
Nagy Adél tanítónõ, a 18 tagú csoport oktatója elismeréssel szólt a résztvevõk törekvéseirõl, ötleteirõl.
A jelenlevõk maguk is megtapasztalhatták a színes, hangulatos, változatos egyéni és csoportos munkákat.
A kiállítás a "Mesélõ nemezek" nevet kapta.
A mûsor szintén helyi, nagyajtai forrásból fakadt. Nagy Adél oktató Magocska furulya csoportja, valamint Barabás Márta tanárnõ negyedéves zongoristái adtak elõ népdalokat és zenemûveket.
A kiállítás 2012. június 29-ig látogatható.
Barabás Mihály<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 775. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.