Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.06.22.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 775. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.06.22. Közélet

Sz.Réka Múlt pénteken került sor a VIII. osztályosok ballagási ünnepségére. Az országos értékelésnek nevezett vizsgasorozat június 25-étõl július 27-ig tart, ahol a diákok ismereteit magyar, román és matematika tantárgyakból mérik fel. A három tantá rgyvizsgáján elért általános fele arányban számít a IX. osztályokba való elhelyezésnél, a másik felet a négy év általánosa képezi.
Zajzon Csaba, a Gaál Mózes Általános Iskola igazgatója elmondta, idén hét nyolcadik osztály végez (Barót, Köpec, Felsõrákos), 96 gyerekbõl 77-en állnak elõ vizsgára, egy diák osztályismétlõ, tizennégyen pótvizsgázni kényszerülnek, egy diák abbahagyta tanulmányait és hármuknak nem kötelezõ vizsgára jelentkezni.
A vizsgát követõen július 4-én töltik ki a beiratkozási lapokat a baróti iskolánál, még akkor is, ha egy más városbeli iskolába kíván bejutni a diák. Miután az adatokat bevitték a számítógépes rendszerbe, még egyszer lelellenõrzik azokat. Az iskola igazgatósága május 24-én általános szülõi értékezletet tartott, ahol a vizsga és beiratkozás minden részletét ismertették a szülõkkel. A jelentkezési lapokon fontossági sorrendben jelölik meg a diákok azokat az osztályokat, ahová szeretnének bejutni, a számítógépes elosztásnál pedig ezeket veszik sorra, ha beteltek már a helyek, akkor veszik a következõt a listán. Az elosztás eredményeit július 14-én teszik közzé. Interneten, a minisztérium honlapján is követhetõk az elosztás eredményei.
Az igazgató kihangsúlyozta, nagyon fontos, hogy miután a diákok bejutottak a kívánt iskolába, osztályokba, iratkozzanak be, hiszen ezzel erõsítik meg a helyüket, ha ez nem történik meg, a helyet üresnek veszik és kiírják a második elosztásra.
A Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont idén is két elméleti- és öt technológiai profilú osztályt indít a IX. diákok számára. Az elméleti szakon társadalomtudományok és matematika-informatika osztályok indulnak, valamint a technológiai részen szolgáltatások-turizmus, környezetvédelem, könnyûipar, mechanika, faipar szakosztályok várják a diákokat - tudtuk meg Dimény János igazgatótól. Mindegyik osztály 28 hellyel indul.
Idén az új tanügyi törvény lehetõséget ad a IX. osztályt végzett diákoknak, hogy döntsenek, hogy szakiskolában vagy líceumban folytatják tovább tanulmányaikat. A Baróti Szabó Dávid Iskolaközpontban három szakosztály indul X. osztálytól: konfekciós, autószerelõ és asztalos.
Mindegyik szakosztály két éves, és elvégeztével a diákok szakmunkás oklevéllel rendelkeznek majd. Aki pedig ezt elvégezve csak szeretné megszerezni az érettségi diplomáját, még mindig van lehetõsége, hiszen visszairatkozhat esti tagozatba.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 775. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.