Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.06.22.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 775. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.06.22. Közélet

Baróton létrejöhet az EMNP-MPP koalíció?

 A.E.  Minap futótûzként terjedt a hír, miszerint az EMNP lepaktált az MPP-vel, magyarán nagy csendben megegyezett a két párt, hogy koalícióra lép egymással, elsõsorban azért, hogy alpolgármestert nevesítsen, ehhez azonban legalább egy RMDSZ-es is át kellene szavazzon. Meg nem erõsített információink szerint az alpolgármesteri székre Nagy István volt polgármester is pályázik, ahhoz, hogy terve megvalósuljon, szüksége van a Néppárt támogatására is. Egyelõre azonban nem tudni, hogy mi az igazság, annyi bizonyos, hogy Szép Béla, a baróti Néppárt elnöke cáfolta a hírt, miszerint ezidáig tárgyaltak volna az MPP-vel egy esetleges koalícióról, vagy éppenséggel az alpolgármester nevesítésrõl, az elnök egyfajta diverziókeltést vél felfedezni a felröppent híresztelés mögött. Ezzel szemben az RMDSZ majdnem kész tényként kezeli az MPP-EMNP összeborulást, úgy gondolják, ennek a koalíciónak a célja nem más, mint hogy a jobboldaliak megkaparintsák az alpolgármesteri széket. Váncza Tibor széki elnök (RMDSZ) azonban ezt lehetetlennek tartja, úgy látja, hogy az általuk nevesített nyolc tanácsos sokkal egységesebb, mint az eddigi, így elképzelhetetlen, hogy valaki közülük kihasználná a névtelenséget, és átszavazna. A legérdekesebb az egészben Virág László, a Néppártiak polgármesterjelöltjének az álláspontja, aki, miután nem kapott bizalmat a párttól, hogy betöltse a tanácsosi tisztségét, most a pártból való kivonulását fontolgatja. Ez az új fejlemény sokmindent elõrevetít, ráadásul Virág elmondta, számára elképzelhetetlen egy MPP-EMNP összefogás, úgy, hogy egy olyan személy legyen az alpolgármester, akirõl azt mondták az emberek, hogy: bárkit, csak õt ne!

Az RMDSZ részérõl Pál - Szilágyi Zoltán BET elnök, úgy nyilatkozott, hogy ezidáig konkrét beszélgetések nem voltak sem az MPP-vel, sem pedig az EMNP-vel egy esetleges koalíció felállításáról, csupán érdeklõdések voltak – fogalmazott. A BET elnöknek is tudomására jutott az EMNP-MPP koalíció híre, ám úgy véli, hogy ez csupán az alpolgármester megválasztására van kihegyezve. Természetesen a párt nevesíteni fog egy általuk javasolt személyt, ami a jelen felállás szerint meg is kapja majd a többségi bizalmat - fûzte hozzá, ezért kizártnak tartja, hogy Nagy István legyen az alpolgármester.
Pál-Szilágyi reméli, hogy a kétharmados döntések esetében a tanácsosok majd a közösség érdekeit tartják szem elõtt, és eltekintenek a politikai érdekektõl.
Szép Béla, az EMNP helyi elnöke továbbra is kitart amellett, hogy semmilyen egyeztetés nem történt a pártokkal. Annyit hozzátett, hogy õk továbbra is nyitottak a párbeszédre, így jövõ keddig még sokminden történhet. Koalícióról azonban nem beszélne, ugyanis ha egy ilyenbe belemennének, akkor a Néppárt elveszítené azon célkitûzését a tanácsban, hogy a mérleg nyelveként, az itteni emberek jövõjéért tudjon cselekedni.
Cáfolta azt a híresztelést, hogy Nagy Istvánt támogatnák az alpolgármesteri tisztség elnyerésében, emellett nincs tudomása arról sem, hogy Virág László visszalépett volna a Néppártból. Szép hangsúlyozta, Virág valóban visszalépett a tanácsosi tisztségtõl, ám ez nem meglepõ, hiszen abban állapodtak meg, hogy amennyiben nem lesz polgármester, nem indul tanácsosnak sem.
Virág László érdeklõdésünkre elmondta, hogy valóban létezett egy ilyen egyezség, ám most nem fordíthat hátat a több mint 500 szavazónak, aki rá és a Néppártra szavazott. A választások után már többen rákérdeztek, hogy mit fog csinálni majd, és amikor azt mondta, hogy nem indul tanácsosnak sem, akkor megkérdezték tõle az emberek, hogy akkor õk tulajdonképpen miért is mentek el szavazni? Igényét, hogy vállalná a tanácsosságot, közölte a párt vezetõségével, ám õk úgy gondolták, hogy ezt szavazat alá kell bocsájtani, végül csak hárman szavaztak neki bizalmat, így nem volt kérdés, hogy vissza kell lépjen a tanácsosi mandátumtól.
Az egykori polgármesterjelölt úgy látja, hogy mivel nincsen kölcsönös bizalom közte és a választmány között, ezért az alelnöki tisztséget sem fogadhatja el, egyszerû párttag marad, ám a teljes kilépés kérdését is erõsen fontolgatja.
Szerinte nem helyes, ahogyan a párton belül ezt az ügyet lerendezték, mitöbb, nem ért egyet azzal sem, hogy koalícióba lépjen a Néppárt az MPP-vel, úgy gondolja, abban, hogy ily módon félreállították, szerepe lehet annak, hogy õ e téren ilyen nézeteket vall. Ám õ, ha kell, kilép a pártból is, de semmiképpen sem megy szembe a nép akaratával, azzal az akarattal, amely változást akart Baróton, Bibarcfalván, Bodosban, Köpecen, Felsõrákoson.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 775. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.