Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.06.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 773. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.06.08. Művelődés

Felújították a világháborúban elesett német katonák sírjait Vargyason

A.E. A Hagymáson keresztül vezetõ út mellett, jobb oldalt a Csorgón kívül található két német katona sír, a síremlékek azonban nagyon elhanyagolt állapotban voltak, ezért a vargyasi polgármester kezdeményezésére sikerült rendbe szedni a hantokat. Nagy Sára vargyasi lakós, aki személyesen is megélte a II. világháború nehéz napjait, 1991-ben így emlékszik vissza: “Szovjet-orosz hadsereg átvonulása után német katonák sokaságával volt tele a falu feletti erdõség. Nagyobb részük sebesülten, fegyvertelenül, kiéhezve, elgyengülten bujkált. A felszegi szomszédok segítségével élelmiszert hordtak össze, és az est leple alatt vitték ki a falu szélére. Ekkor találkoztunk egy 9 tagu fegyvertelen német katonacsoporttal.
Nyika Szász György és +Egyed Tivadar csábítására és fegyveres fenyegetésére a 9 német katona bejött a faluba és a felszegi ortodox papilak pincéjében sorra átadták a szovjet-orosz hadsereg katonáinak. A 9 német hadifogolyt útban Oklánd felé, a Csorgón felül az úttest jobboldali részén egy géppisztoly-sorozattal kivégezték. Napok múltán az akkori elöljáróság utasítására a kivégzés helyszínén két közös sírba (5+4) eltemették” - áll a visszaemlékezésben.
Ilkei Ferenc vargyasi polgármester elmondta, hogy utánaérdeklõdött, nem tudja-e a vargyasiak közül valaki, hogy kik voltak azok, akik eltemették, Dimény András nyugalmazott unitárius lelkész két névre emlékezett: Gábor Ferenc és Román Ferenc (Réz).
A kommunista idõkben ezeknek a síroknak a gondozása nem volt veszélytelen, lopva-bújva lehetett csak ezt megtenni.
A sírgondozók, Nagy Sára és Gáll József haláluk után lassan feledésbe merült a sírok gondozása, melyek keretére és környezetére nagyon ráfért már a felújítás. Idén tavasszal végül sikerült rendbetenni a sírokat a vargyasi polgármesteri hivatal bevonásával. A sírokon kicseréltek minden fából készült szerkezetet, dróthálóval bekerítették, valamint viágokat ültettek, fejfát állítottak a hivatal emberei.
Ilkei Ferenc polgármester sajátkezûleg egy jelzõtáblát faragott egy bükkfa oszlopra, amelyen ez áll: “ Itt pihen kilenc német katona. Nyugodjanak békében!”
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 773. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.