Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.05.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 771. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.05.25. Közélet

Élni a lehetõségekkel

Kedden a képviselõház két fontos törvényt fogadott el: az elektronikus közlési rendszerek figyelésérõl szólót (Big Brother törvény), valamint a parlamenti választásokat módosítót. Az elsõ törvény arról szól, hogy bármilyen elektronikus úton történõ kommunikációval kapcsolatosan a szolgáltatónak bizonyos idõig tárolnia kell azt, hogy ki kivel és mikor lépett kapcsolatba (kábeles vagy mobiltelefonon, interneten, stb.), ehhez az információhoz pedig hozzáférhetnek a bûnüldözõ szervek. RMDSZ-es javaslatra egy évrõl hat hónapra csökkentették a tárolási kötelezettséget, és a hozzáférést bírói jóváhagyástól tették függõvé.
Az új formában elfogadott választási törvény szerint maradnak a 2008-ban kialakított egyéni választókerületek, ezekbõl pedig a legtöbb szavazatot elért képviselõ illetve szenátor-jelölt jut be. Más küszöb nincs. A tárgyalási fázisban bekerült egy pozitív diszkrimináció is, mely szerint azokban a megyékben, ahol a román vagy valamely nemzeti kisebbséghez tartozó közösség a lakosság 7%-nál nagyobb, de mégsem sikerül a közösséghez tartozó egyetlen jelöltnek sem bejutnia a parlamentbe, akkor abból a megyébõl bejut az az illetõ közösséghez tartozó jelölt, aki egyéni választókerületében a legtöbb szavazatot kapta. Ily módon elméletileg ha nem jutna mandátumhoz egyetlen román képviselõ sem Hargita, illetve Kovászna megyében, akkor is az 5 illetve 4 mandátum fölött a románság legtöbb szavazatot kapott jelöltje bejut a képviselõházba. Ilyen helyzet 2008-ban Hargita megyében nem állt elõ, hiszen a Marosfõ központú körzetet megnyerte Dusa képviselõ, Kovászna megyében azonban Molnár Gábor is bejutott volna a parlamentbe, és Grama Horea csak ennek a pozitív diszkriminációnak köszönhetõen. Az új törvény alkalmazása során a jelenleg parlamenti képviselettel rendelkezõ Arad, Brassó és Máramaros nem jutna magyar képviselõhöz, ha nem lenne ez a pozitív diszkrimináció, ami értelmében viszont lesz e három megyének magyar képviselõje. Temes megyének jelenleg nincs, az új törvény alapján lesz. Kolozs megyében is veszélybe kerülhet akár az egyetlen képviselõi mandátum is, e törvénynek köszönhetõen azonban biztosított. Mi 5%-ot szerettünk volna, hiszen akkor Fehér, Beszterce-Naszód és Hunyad megye is képviselõhöz juthatott volna, de ez már más nemzeti kisebbségekre is vonatkozna, több megyében is, és nagyon eltolná a kisebbségi arányt. Az új törvény alkotmányellenes, hiszen nem az arányos képviselet elvére alapul, és egy 50% alatti támogatottságú szövetség a parlament több mint 2/3-át teheti ki, ennek következtében alkotmányt és törvényt módosíthat, kormányozhat egyedül, a többségi népakarat ellenére. Ezt az RMDSZ nem támogathatta, tehát tartózkodott. A törvény lehetõségeket is megnyit, rengeteg kelepcét is tartalmaz. A magyar közösség bölcsességén múlik, hogy a kelepcébe esik-e be, vagy maximálisan kihasználja a lehetõségeket.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 771. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.