Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.05.18.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 770. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.05.18. Művelődés

1955-öt jelzett a kalendárium. Kolozsváron a Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán, a Mariánum felsõ emeleti folyósóján egy fiatal, bakaruhás katonát pillantottam meg néhai Nagy Béla társaságában. Mindketten Kézdivásárhelyrõl jöttek felvételi vizsgára, a filológia magyar szakának levelezõ tagozatára. Magam is ezt az utat jártam, csak én orosz szakra iratkoztam.
Késõbb egy találkozásunk alkalmával megkérdeztem Tõle:
- Miért jöttél felvételizni katonai egyenruhában?
Õ így válaszolt:
- Ez alkalomra szabadságot nem kaptam. Túl kellett járnom az eszükön. Ezért cselhez kellett folyamodnom, és ilyen módon sikerült eltávozást kapnom.
Ekkor Sylvester Lajos 21 éves volt.
Egy másik találkozásom Kézdivásárhelyen történt, egy érettségi vizsga alkalmából, az 1960-as évek elején. Ekkor már mindketten diplomás tanárok voltunk. Õ a kézdi rajoni Tanügyi Osztály fõtanfelügyelõje, én meg vizsgáztató bizottsági tag.
Ezután gyakrabban találkoztunk: Sepsiszentgyörgyön (a Székely Nemzeti Múzeumban, Gocz József frontszolgálatos könyvbemutatóján), Baróton (író-olvasó találkozón), Magyarhermányban (1999. július 18-án, a Máthé János Általános Iskola emléktábla-avató ünnepségén, ahol az 1848-49-es erdõvidéki eseményeket idéztük meg, valamint Gábor Áron halálának 150. évfordulóját). Ez alkalomból Sylvester Lajoson kívül jelenlétükkel megtisztelték az ünnepséget más jeles személyiségek is: Dr. Bona Gábor, dr. Toró Tibor, Dr. Egyed Ákos, Cserey Zoltán.
Sylvester Lajos sokat foglalkozott az 1944. augusztus végi Úz-völgyi eseményekkel, ahol a sepsiszentgyörgyi 11. Székely Határõr Zászlóalj (mely magyar katonai egységnek magam is közkatonája voltam) állt hadrendben az Árpád-vonalon. A szovjet hadsereg modern hadigépezettel legelõször itt érte el a történelmi Magyarország határát, 26-án kora délelõtt.
Az õ érdeme, hogy személyesen bejárta a “székely Don-kanyar” hadi eseményeinek színhelyét, és elsõ kézbõl írta le az Úz-völgyi hegyomlás címû könyvében.
Felkereste a túlélõ frontszolgálatos katonákat, személyesen elbeszélgetett velük, filmet készített róluk. Megörökítette az eseményeket az utókor, a történelem számára.
Ugyancsak az õ érdeme az Úz-völgyi temetõ 127 magyar hõsi halottjának név szerinti azonosítása. A nevek szerepelnek említett könyve függelékében.
A fent említett hadtörténetet tartalmazó dokumentum-könyv forrásanyagként szolgált olyan könyvek megírásához, mint Illésfalvi Péter, Szabó Péter, Számvéber Norbert Erdély a hadak útján 1940-1944, vagy Dr. Ravasz István Magyarország és a magyar királyi honvédség a XX. századi világháborúban címû mûvei.
Bejárta a Csángóföldet és Csupa csapás az élet címû könyvében rögzítette a történelmi Magyarország Kárpátoktól keletre fekvõ területén élõ csángó-magyarok életét, sorsát.
Mint a Háromszék és elõde, a Megyei Tükör napilap egyik legtermékenyebb munkatársának, számtalan cikke, esszéje, könyvismertetõje látott napvilágot. A háromszéki pennás emberek írásait támogatta, népszerûsítette. És az említettek csak morzsát jelentenek életmûvébõl.
Sylvester Lajos érdemei közé sorolható a bátor szókimondás, melyet írásai és a gyakorlat is igazoltak.
Sylvester Lajos legnépszerûbb közíróink, újságíróink egyike volt. Ez kötelez minket, hogy emlékét megõrízzük, mert Sylvester Lajosok nem mindennap születnek Háromszéken.
Nyugodj békében, tisztelt barátunk, a szemerjai anyaföldben.
Velünk maradsz, Veled maradunk.
Boér Imre, Barót<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 770. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.