Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.05.11.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 769. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.05.11. Közélet

A.E. Elsõ ízben találkoztak a jelöltekkel a baróti vállalkozók múlt pénteken, a Rózsa-vendéglõben megtartott beszélgetésen, ahol ezúttal ábécé sorrendbenDerzsi Sámuel (független), és Lázár-Kiss Barna-András (RMDSZ) volt a meghívott. Az est házigazdája Simon Attila baróti vállalkozó, a moderátor Antal István, lapunk szerkesztõségi  elnöke volt. A találkozó célja beszélni a helyi gazdaságról, a vállalkozói szféra igényeirõl, de szó esett az ezzel kapcsolatos jelenlegi problémák lehetséges megoldásairól is. A vállalkozók kíváncsiak voltak arra, hogy a polgármesterjelöltek milyen viszonyt képzelnek el az elkövetkezõ négy évben az itthoni üzletemberekkel, ugyanis megítélésük szerint az utóbbi idõben Baróton eléggé vállalkozó-ellenes hangulat generálódott, úgy vélik, az effajta közhangulat egyáltalán nem válik javára a városnak. Az egyik legtöbbet szajkózott probléma, a - hogyan tovább? - kérdés köré csoportosult, ugyanis többen a jelenlévõk közül úgy látják, el kellene dönteni végre, hogy az ipar vagy a turizmus lesz-e az a mozgatóerõ, ami végre kimozdíthatja a vidéket a holtpontról. Nyitott kérdés maradt az is, hogy Baróton jelenleg a munkanélküliség, a bezártság, a városkép, adóemelés okoz-e nagyobb gondot, vagy a kóbor ebek jelentenek valós veszélyeket. A két jelölt a maga módján igyekezett megfelelni a vállalkozók által megfogalmazott kérdésekre, természetesen ebbõl a találkozóból nem lehet levonni messzemenõ következtetéseket, ám az egyértelmûvé vált, hogy - amennyiben választást nyer - egyik jelölt sem téveszti szem elõl a helyi vállalkozók érdekeit, hogyha azok a közösség javát is szolgálják majd.   

Derzsi Sámuel független jelölt elmondta, tisztában van azzal, hogy mit jelent manapság üzletembernek lenni, tisztában van az itteni vállalkozók szerepével, tudja, hogy mennyire veszik ki a részüket a helyi költségvetés elõteremtésében. Elképzelései szerint a polgármesteri hivatalnak nem szabadna ellensége lennie a helyi vállalkozóknak. Meglátása szerint az elmúlt idõben a vidéken - bizonyos erõk hathatós közbenjárásával - ma a vállalkozókról nem a legjobb kép alakult ki a köztudatban, mindenképp jobb megítélést érdemelnének. Megválasztása esetén egy tanácsadói testületet szeretne létrehozni, és a vállalkozókkal félévente találkozni, ugyanis ki kell alakítani egy jövõképet. Fontosnak tartja az idegen befektetõk idevonzását, mivel meg kell teremteni a normális konkurrenciát, de mindenképpen figyelembe kell tartani a helyi vállalkozások érdekeit, ezért a kiegészítõ vállalkozások azok, amelyek szóba jöhetnek a környéken, olyan üzelti tevékenységek, amelyek nem léteznek itthon. Derzsi Sámuel leginkább a helyi turizmus kiépítésében látja a jövõt.
Lázár-Kiss Barna-András RDMSZ-es jelölt, több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik az üzleti szférában, így véleménye szerint van rálátása a helyi vállalkozók problémáira. Kiss Barna ugyanakkor több éves tanácsosi tapasztalattal is rendelkezik, úgy látja, hogy azzal a csapattal, ami a háta mögé felsorakozott, sikerre viheti az elképzeléseit. Mindenképp fontosnak tartja a partnerségi kapcsolat kialakítását a vállalkozói réteggel. Kiemelt szerepet kap programjában a munkahelyteremtés, valamint megnyert pályázatok lefuttatása (víz és csatornahálózat), valamint újabbaknak a lehívása. Tisztában van a jelenlegi helyi pénzügyi helyzettel, ám reméli, hogy amennyiben nem lesz meg a támogatás a kormány szintjén, a megyére mindenképp számíthat. Több felmérést is végeztetett, így ismeri az itteniek problémáit.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 769. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.