Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.04.27.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 767. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.04.27. Közélet

Az ellenzék a héten bizalmatlansági indítványt nyújtott be. A bizalmatlansági indítvány címe "Állítsátok meg a zsarolható kormányt. Nem, nem soha!" A bizalmatlansági indítvány három elemre épül, az egyik a kormány privatizációs lendületérõl szól, amirõl biza érdemes lenne egy-két szót szólni, és akár RMDSZ-es támogatást is nyerhet. A másik két eleme azonban tisztelettel légyen mondva, számunkra itt, Székelyföldön nem igen fogadható el. Az egyik fájdalma a szociál-liberális (vagy nemzeti szocialista?) pártszövetségnek az, hogy Székelyföldnek ismét véleményük szerint több pénz jutott fejlesztésre, mint amennyit õk helyeselnének. A másik fájdalmuk pedig az, hogy a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen a kormány határozattal létrehozta a magyar nyelvû kart. Ez utóbbi fejezet érvelésében visszaköszönt az Iliescu pártja kemény poszt-kommunista vonalának 90 óta hangoztatott sablonszöveg-áradata: a multikulturális egyetemet etnikai alapon akarják szétválasztani ("separarea pe criterii etnice"), sõt, attól a hazugságtól sem riadnak vissza, hogy azt állítják, hogy a magyar diákok is tiltakoztak a kar létrehozása ellen. Nyilvánvaló, hogy valamirevaló magyar ember ilyen szöveget nem szavazhat meg.
Kár, hogy mind a Nemzeti Liberális Pártban, mind pedig a Szociál Demokratában a régi nacionalista tanoncai törtek elõre. Ilyen körülmények között az sem meglepõ, hogy egy szociál-demokrata képviselõ azzal fenyegette a miniszterelnököt, hogy Aldo Moro sorsára jut. A hajdani olasz keresztény-demokrata politikust a vörös brigádok szélsõ bal szervezete gyilkolta meg.
Mindez történt azon a héten, amikor a parlamentben az Európai Tanács elnöke, Herman van Rompuy arról beszélt, hogy sajnálatosnak tartja azt, hogy az Európai Unió egyes országaiban elõre törnek a szélsõnacionalista pártok, és bizonyos nemzeti kisebbségeket másodrangú állampolgárként akarnak kezelni, ami az unió eszméjével nem összeegyeztethetõ. E lap megjelenésekor még nem lehet tudni, hogy sikerrel jár-e a bizalmatlansági indítvány, de az biztos, hogy az ellenzék most kormányozni nem akar, csak eteti a népet, és a Vadim Tudor választóinak szavazataira számít majd õsszel.

Márton Árpád<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 767. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.