Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.01.13.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 752. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.01.13. KözéletVáltozások a családorvosi rendelõkben
Sz.Réka  December végén felháborodást váltott ki a családorvosok körében az idei keretszerzõdés alkalmazási szabályzata, mely azt írja elõ, hogy januártól csak az elsõ húsz beteget fogadhatják térítésmentesen a családorvosok. Annál is inkább érthetetlen ez a döntés, mivel ez a szám az elképzelés szerint tartalmazná mindazokat a személyeket, akik receptet iratnának, küldõpapírt igényelnének, oltásra jelentkeznének, illetve akut vagy krónikus betegek.
A kialakult helyzetrõl dr. Ágoston István családorvost kérdeztük, aki elmondta, egyelõre még nem alkalmazza a szabályzatban leírtakat, ezt viszont csak úgy tudja elképzelni, hogy minden beteg programáltatja magát, így idõben lefoglalva egy helyet a recept felírására. A programálást már alkalmazzák rendelõjében, csak így lehet megoldani, hogy minden beteg hozzájusson a gyógyszeréhez. Ugyanakkor  elmondta, ez az eljárás nem javít a családorvosok ellátásának helyzetén, nem biztosít kedvezõ feltételeket, továbbra sincsenek meg a kezelési elõírások, melyek tisztáznák a betegek jogait egy alapkezeléshez, ennek a lényege csupán az, hogy a húsz ingyenes kezelésihely betelte után nem írhatnak ártámogatott receptet.
Tehát az a veszély áll fenn, hogy bizonyos számú beteg elesik a támogatott gyógyszerektõl, arról nem is beszélve, hogy nincs még konkrét elképzelés arról, hogyan oldanák meg az akut betegek fogadását (a hirtelen lebetegedõket, mert nem tudhatja senki, hogy holnap beteg lesz-e, hogy programáltasson!), ha már beteltek a helyek a receptet vagy küldõpapírt igénylõkkel? Vagy azokkal, akiknek krónikus betegségét most fedezték fel, és a receptet nem ér el egy hónap múlva kivenni?
Számtalan megválaszolatlan kérdés merül fel a tisztességes adófizetõ agyában, akinek fizetésébõl minden hónapban levonnak bizonyos összeget az egészsgéügyi biztosítási alapba, csak tudná valaki megmagyarázni végre érthetõen, hogy hol látjuk mi ennek hasznát?! (A témára visszatérünk lapunkban).


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 752. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.