Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.01.13.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 752. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.01.13. Közélet

Vargyason nem emelik az adókat
A.E. A családok, az emberek így is ezer sebbõl vérzenek, bizonytalan idõket élünk, nõ az infláció, az emberek fizetéseit megnyírbálják, kevés a jövedelem, ezért határoztunk úgy, közös megegyezéssel, hogy nem emeljük a 2012-es évre az adókat és illetékeket - tudtuk meg Ilkei Ferenc vargyas község polgármesterétõl. Ebbe a vargyasi tanács is beleegyezett, senkinek nem volt ellenvetése. A hivatal továbbra is prioritásnak tekinti azt, hogy a vállalkozóknak, a befektetni vágyó személyeknek megadjanak minden olyan segítséget, amely nem hágja át a törvényes kereteket. Ennek elsõ lépéseként továbbra sem kell  azért az ingatlanért bért fizetni, amelyben az állatorvosi rendelõ mûködik, valamint a háziorvosnak továbbra is csupán négyzetméterenként 1 eurós épületadóval kell számolnia, a határozat újabb 5 évre szól. Ilkei elmondta, hogy nagyon jó kapcsolatot tartanak az osztrák befektetõvel is, igyekeznek minden tõlük telhetõt megtenni azért, hogy minél hamarabb elkezdõdhessenek az építkezések. Bár nem emelnek adót, a polgármester mégis úgy látja, hogy anyagilag vannak olyan erõsek, hogy a 2011-ben elkezdett fejlesztéseket az idén is tovább tujdák vinni.
Merre tovább Vargyas, mi történt a múlt esztendõben?
Többmindent terveztek, álmodtak meg tavaly, melyek közül akadtak olyanok, melyeket meg tudtak valósítani, azonban voltak olyanok is, melyek kudarccal végzõdtek. Igaz, a polgármester szerint ezek a kudarcok tulajdonképpen olyan elenyészõek, annyira kicsik, hogy szinte nem is érdemes megemlíteni õket.
Vízszolgáltató szükségeltetik
Kétségtelenül az egyik legnagyobb eredménynek, de egyben kudarcnak is az elöljáró a vízvezeték-hálózat kiépítésének befejezését tartja számon. Sajnos, mint mondta, egyelõre nem sikerült megkötni a szerzõdést egy akkreditált vízszolgáltató céggel, ennek hiányában egyelõre nincs ki mûködtesse a rendszert. E téren a tanácson belül is felmerültek kételyek, ugyanis az ellenzék úgy véli, mindenképpen licitre kell tenni azt, hogy ki legyen a szolgáltató és nem igen értenek egyet a polgármester elképzeléseivel. Õ úgy látja, arra kell mindenképpen törekedni, hogy a pénzek a megyében maradjanak, ha licitre teszik, akkor bizony bárki nyerhet, elsõsorban olyanok, akik a megyén kívül vannak.
Minél elõbb annál jobb
“Tárgyalásokat kezdtünk az Aquacov fejlesztési egyesületen keresztül egy sepsiszentgyörgyi  vízszolgáltató céggel. Sajnos a tárgyalások lassan haladnak, s ha ez így megy tovább, megtörténhet, hogy más fele kapaszkodunk. A mostani tárgyalásokat az is rossz irányban befolyásolja, hogy kevesen csatlakoznak az új vízvezetékre, az adatok szerint alig 35-en tették meg ezt. Ezúton is felkérem a lakosokat, különösen azokat, akik nincsenek csatlakozva a baróti vezetékre, hogy minél hamarabb kössék be a vizet. Ez annál is inkább fontos, mert idén beindul a csatorna és szennyvíztisztító állomás kíépítése, erre pedig mindenkinek kötelezõ lesz a csatlakozás, így nagyon megterhelõ lesz, ha egyszerre két dologért kell majd fizetni” - tájékoztatott a polgármester. Arra a kérdésünkre, hogy mi az oka, hogy ilyen kevesen éltek a lehetõséggel a faluban, megtudtuk, hogy leginkább a bekötési árakat tartják túl nagynak, ami becslések szerint 800-1000 lej körül mozog családonként.
Indul a csatorna és szennyvíztisztító állomás kiépítése
A 2011-es esztendõ másik nagy eredménye a csatornázásra kiírt pályázatnak a megynyerése. A Környezetvédelmi alapból sikerült 5.933.917 lejt lehívni a munkálatok finanszírozására, amelybõl az önrész 1.186.784 lej. A beruházás lebonyolítására három évet szánnak.
“Újvargyas” és a golfpálya - látszik az alagút vége
Még mindig folynak a területvásárlások, ám nagyobb részt már sikerült megvalósítani ezt, például “Újvargyas” számára már be is fejezõdtek, meg van vásárolva a 64 hektár terület. Ilkei ez alkalommal is kihangsúlyozta, hogy bizony téves az az információ a közszférában, hogy lakópark és lakóházak épülnének oda. “Újvargyason” csupán pihenõ panziók lesznek, és szó sincs lakóházakról! - hívta fel a figyelmet a községgazda.  A golfpálya számára is felgyorsultak a tárgyalások a telekvásárlás terén, többek között a hivatal is szerepet vállal ennek a felgyorsításában. Még 10-15 hektár terület van hátra, ezek az úgymond legnehezebb esetek. A beruházók már nagyon türelmetlenek, szó szerint a kapuban toporognak. Ha minden jól megy, akkor hamarosan új munkahelyek létesülnek, és a befektetésnek köszönhetõen jelentõs többlet jövedelemre számíthat majd Vargyas. 
Feljavítani az erdei utakat
Az erdészeti hivataltól átvették az erdei utakat: Lok, Határpatak, Kõpataka, Rika, ezek bekerültek a község közvagyon leltárába, és gondozásába. A Vargyas völgyében (Lok) az erdei útra megírták a pályázatot, amelyet a Vidékfejlesztési és Mezõgazdasági minisztériumhoz nyújtottak be, és meg is nyerték rá a pénzt 1.500.000 ezer euró (6.300.000 lej) értékben, ennél a pályázatnál is lehet némi önrészre számítani, ám erre felkészültek már. A munkálat az idén veszi kezdetét, azonban a tavaly sem ültek tétlenül, már ami az erdei utak karbantartását illeti. A Rikában útjavításra került sor, a Lokon (Vargyas völgye) a lehetõségekhez mérten önerõbõl feljavították az utat, kavicsozást, helyenként sánctakarítást, áteresz tisztítást végeztek. Parterõsítésre is sor került az Õzike kutjánál. 
Mi lesz a ravatalozóházzal?
Tavaly elkészült a ravatalozóház mûszaki terve, megvannak a jóváhagyások is az intézmények részérõl. A beruházás összértéke 379.000  lej lenne, ez viszont túl nagy dió a község számára, mivel jelenleg csak 10%-a van meg az említett összegnek. A polgármester úgy látja, hogy ha azt akarják, hogy meglegyen a ravatalozóház, akkor meg kell nézni, honnan tudnának lefaragni az összegekbõl, könnyen megtörténhet, hogy a karcsúsításoknak köszönhetõen az épület esztétikai arculata változik meg.
Elkészült a tûzoltószertár
276.000 lej értékben kibõvítették a tûzoltószertárt, és területrendezést is végrehajtottak. A tûzoltókocsi és a traktor is befér a módosításnak köszönhetõen. A tetõtérben kell az idén berendezni a szobákat, és akkor átlehet azokat is adni az eredeti rendeltetésének. Civil szervezetek számára akarnak ott székhelyeket létrehozni, valamint vendégszobákat kialakítani.
A hivatalos átadásra még várni kell
Kidolgozták a sportcsarnok mûködésének alapszabályzatát is. A használati díjjal kapcsolatosan, amelyet egybként a községi tanács is elfogadott, a prefektúrának kifogásai akadtak, ezért az árakat módosítani kell. A sportcsarnok környékét is rendezték: szegélykövezés, kavicsozás, virágágyások kialakítása történt meg eddig. A csarnokot azonban mindeddig nem sikerült üzembe helyezni, mivel a gázt az épületbe még nem sikerült bekötni.
Futball csapat vagy falunapok?
Már a tavaly szerettek volna egy foci csapatot a községnek, ez azonban nem jött össze, ám a polgármester idén sem áll el ettõl a tervétõl. Ha nem tartanák meg a falunapokat, akkor azokat a pénzeket erre lehetne fordítani.
Támogatni a közhasznú intézményeket
Fenntartották, valamint támogatták és kifizették rájuk esõ részüket azoknak a közhasznú intézményeknek, vagy szolgáltató cégeknek, akikkel partnerségi megállapodása volt a vargyasi hivatalnak. Ennek alapján pénzt adtak a baróti kórháznak, a házi beteggondozásért, a Református Diakóniának, támogatták az ERD televíziót, valamint a Selyemkertben a park karbantartását is finanszírozták. 2011-ben beindult a szervezett szemétgyûjtés, amelyet a Tega Rt. végez a községben, rendezték a községháza környékét összesen 6.000 lej értékben, új járdákat tettek le a falu között, 126.000 lej értékben, levakolták és lemeszelték a kultúrház oldalát, ez 20.000 ezer lejbe került, ebbe a megyei tanács pályázat útján 10.000 lejt adott.
A 2012-es évben Vargyason a cél az: tovább vinni és lehetõség szerint befelyezni a már megkezdett munkát.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 752. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.