Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.12.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 748. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.12.16. Közélet

Mint már egy korábbi  lapszámunkban írtuk, a Sepsiszentgyörgyön megszervezett Bolyai matematika csapatversenyen a baróti Gaál Mózes iskolából a Csütörtök (VII.C osztály) nevû csapat jutott tovább az országos Bolyai matematika csapatversenyre, melyet Budapesten szerveztek meg a Bárczi Géza Általános Iskolában november 24-27 között. A csapat tagjait: Medgyesi Attilát, Kádár Attilát, Érsek Ádámot és Szabó Gézát faggattam a versennyel kapcsolatosan. A fiúk a gondolataikat eképpen fogalmazták meg: "Csütörtökön, november 24-én, délután 5 órakor elindultunk Budapestre az iskola udvaráról. Másnap reggel 8 órakor érkeztünk Budapestre az Attila szállóba. Lepakoltuk a csomagokat és tömegközlekedési eszközökkel (HÉV, metró, villamos) eljutottunk a Csodák Palotájához. 4 óra fele bementünk a Mamut áruházba, ahol ebédeltünk, utána pedig visszautaztunk a szállóba. 8 órakor vacsoráztunk. Másnap reggel korán keltünk, hogy ne késsünk el a versenyrõl, mely fél 12-kor kezdõdött a Bárczi Géza Általános Iskolában. A tétel kissé nehéznek bizonyult ezért néhány feladatot nem sikerült megoldanunk. A verseny után következett az eredményhirdetés, ahol kiderült, hogy a 29 versenyzõ csapat közül a 21. helyezést értük el. Ezzel az eredménnyel nem jutottunk be a szóbeli döntõre, így az egész délutánunk szabad volt. Ezt az idõt a Budai várban töltöttük. Ellátogattunk a Vörösmarty téren megszervezett karácsonyi vásárra. Vasárnap reggel fél 9-kor indultunk haza. Útközben megálltunk Szegeden a Tesco bevásárlóközpontban. Este 11-kor érkeztünk meg Barótra." A kirándulás nagyon szép volt és élményekkel tele, jól telt mindannyiunk számára. A tanulók felkészítõ és kísérõ tanára: Süketes János tanár úr. A kiutazási költséget a Bolyai csapatversenyre a bibarcfalvi és a baróti közbirtokoságok segítségével sikerült megoldani. Ezúton tolmácsolom az iskola vezetõségének köszönetét is.
 Lumina Math Matematika Verseny
2011. november 26-án tartottuk iskolánkban a Lumina Math Matematika versenyt. A versenyen 48 tanuló vett részt, ebbõl 3 a bardoci Benkõ József I-VIII Osztályos Iskola tanulói, a többiek mind a baróti Gaál Mózes I-VIII Osztályos Iskola tanulói. Eredmények a késõbbiekben. 
 November 25-én az idén is megszervezték A mesék csodálatos világa nevezetû versenyt. A tapasztalat azt mutatta, hogy a tanulók szeretik a meséket, hiszen a meséken keresztül,- mi felnõttek - észrevétlenül átvezetjük õket a mindennapi világunkba és megtanítjuk nekik azt is, hogyan  kell megküzdeni a mindennapi életünk problémáival, mint pl. a mesében is a szegény ember legkisebb fia is. A verseny érdekes és tanulságos volt. Szabó Irén Erzsébet, a románnyelv katedra  vezetõtanára  bemutatott egy Power Pointos anyagot a mesével kapcsolatos jellegzetességekrõl, ezután a versenyzõ tanulók kérdésekre kellett válaszoljanak a sorshúzás alapján megállapított sorrendben. A verseny alatt a tanulók megtanultak egy éneket a mesék szereplõirõl és  megtekinthették  Ion Creanga: A két krajcár címû mesefilmjét. A zsûri tagjai: Timár Ida, Konsza Julia tanárnõk, a verseny jó lezajlásában besegített Márok Csilla tanárnõ is, és a VIII.D osztályból Bíró Réka és Bocz Hunor Chris tanulók. Az alábbiakban közlöm a nyertesek névsorát. Czifra Elena V.A. - Dicséret, Grad- Molnár Deák Ákos V.B - I.Díj, Kovács Ágota V.B - Dicséret, Petõ Ágnes V.B - II.Díj, Veres Renáta Melinda V.B - III.Díj, Trandafir Kincsõ V.C - Dicséret, Ungureanu IonelaVI.B. - Dicséret, Józsa Sándor VI.B. - Dicséret, Ionescu Arnold VI.B. - Dicséret, Szabó Tímea VI.C. - II.Díj, Trandafir Kinga VI.C. - III.Díj, Borsay Emese VI.C. - III.Díj, Kovács Szende VI.C. - Dicséret, Gál Szilvia VI.D. - I.Díj.
 Iskolánkban is járt a Mikulás osztályról osztályra és úgy a tanulóknak, mint a tanároknak cukorkát és kedves leveleket osztogatott. A leveleben jó kívánságok voltak, melyet a tanulók küldtek egymásnak és tanáraiknak is és melyeket  németül és angolul írták meg, nyelvtanáraik bíztatására. Cristian Andrea és Egyed Árpád tanárok is elkísérték a Mikulás bácsit, aki faggata a gyerekeket.
 A tanulók hangulatosan feldíszítették osztályaikat és lázas készülõdéssel várják a Karácsonyt. Sok tanuló vesz majd részt a Nyelvek karácsonya nevû soknyelvû rendezvényén, melyet kedden, december 20. szervezünk, d.u.16 órakor a baróti Mûvelõdési Ház nagytermében.
 Iskolánk részt vett egy megyei iskolák közötti környezetvédelmi versenyen, mely kampány szerûen  volt szervezve (Campanie  de Ecoatitudine) A tematikus hét keretén belüli tevékenységekrõl Magatartásoddal tégy a környezetért már beszámoltam. Ez a nagyméretû tevékenység része volt a fent említett kampánynak. A tanulók nem hiába végeztek szelektív hulladékgyûjtést (csak egy nap töredéke alatt csaknem másfél tonna hulladékot gyûjtöttek össze) és egyéb tevékenységeket, mert a sok munkájuk meghozta a gyümölcsét, hiszen II.helyezést érték el a megyében  elnyerve ezáltal egy Videoprojektort.                     
Antal.Izabella.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 748. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.