Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.12.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 748. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.12.16. Közélet

Bãsescu újabb ötletei
Az Európai Unió tagállamainak kormányfõi üléseztek annak érdekében, hogy a gazdasági krízisbõl kivezetõ utat találjanak. Románia elnöke, bár nem kormányfõ, mint például a franciaországi, mégis elment. Láthattuk õt magányosan, zsebredugott kézzel, dúdolva távozni. Hallhattuk õt, hogy bejelenti, az Alkotmányba kell foglalni az eladósodási felsõkorlátot, valamint a költségvetési hiány felsõ határát, bár senki tõle ilyet nem kért, csak arról kellett véleményt mondani, hogy milyen mechanizmussal ellenõrizhesse az Unió a tagállamok költségvetéseit. Orbán Viktor azzal távozott, hogy õ errõl még kell konzultáljon a Parlamenttel. Bãsescu pedig hazatérve azt nyilatkozta, hogy neki nincs szüksége arra, hogy bárkitõl felhatalmazást kapjon feladata ellátására. Ellenben parancsot óhajt adni a Parlamentnek. S ha már úgyis módosítjuk az alkotmányt, miért ne erõsítenõk meg az õ hatáskörét is.  Véleményem szerint számunkra az Alkotmánymódosítás a következõket jelentheti:
1. A nemzetállam törlését.
2. Alkotmányos garanciát arra, hogy az etnikai összetételt nem módosíthatják a közigazgatás átszervezésével.
3. Lehet szó arról, hogy az eladósodás mértékét maximáljuk, de arról semmi szín alatt sem, hogy az éves költségvetési hiány mértékét megkössük.  Az éves költségvetési hiány növelése, esetenként az ország fejlesztését jelentheti, megkötése pedig újabb megszorításokat, pláne, ha elfogadjuk az államelnök nulla hiányos elképzelését. Lényeg az, hogy az állam eladósodása ne haladjon meg egy bizonyos mértéket.
4. Ha pedig az államelnök hatáskörérõl nyitunk vitát, én benne vagyok, de ne növeljük, hanem csökkentsük azt, vessünk véget annak, hogy voluntarista emberek önkényeskedhessenek az ország fölött. 
Az államelnök azt is kitalálta, hogy a valamennyiünktõl begyûjtött egészségügyi biztosítási pénz egészét magánpénztáraknak adná, hogy azok saját maguknak termelhessenek profitot a közpénzbõl, és most ezt próbálja átpréselni a minisztériumon. Remélem próbálkozása nem sikerül.  
Márton Árpád


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 748. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.