Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.12.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 748. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.12.16. Aktuális hírek

 December 7-én a baróti rendõrség munkatársai járõrözés közben Nagyajta és Bölön között jelt adtak egy Tico autó vezetõjének, hogy álljon meg, õ azonban továbbhaladt, az útról letérve egy mezei úton hajtott tovább. Bölönben érte utol a rendõrautó, azonosították a sofõrt, G.A. 26 éves bölöni lakos személyében, akinek november 13-ával felfüggesztették a hajtási engedélyét, és a helyettesítõ engedély november 28-án lejárt.
 December 11-én a 25 éves H.H. köpeci lakos elvette élettársa, J.J. autóját udvarukról annak tudta nélkül, és hajtási engedély nélkül, ittasan Barót fele indult, azonban egy kanyarban kisodródott, és nekiütközött egy telefondrótot tartó oszlopnak, valamint kiütötte a falu végét jelzõ táblát is. A balesetben nem sérült meg senki. H.H.-t alkoholszintmérõ vizsgálatnak vetették alá, az eredmény 0,47 mg/l a kifújt levegõben, a baróti kórházhoz szállították vérvétel céljával. A balesetkor nem tartózkodott senki más az autóban. Ittasan, közúton való, hajtási engedély nélküli vezetés miatt folyik kivizsgálás ellene, valamint lopás és rongálás vádakkal.
 A baróti rendõrség 2011. decemberében és 2012 januárjában Légy óvatos, a tolvajok nem alusznak elnevezésû bûnmegelõzési kampányt bonyolít le a lakásbiztonság és a lakásokból való lopások csökkenésének érdekében. A biztonságunk nagymértékben növelhetõ megfelelõ óvatossággal és körültekintéssel! Ehhez nyújtanak segítséget tanácsaink: A legtöbbet Ön tehet a biztonságáért! A betörések gyakran az alkalomnak köszönhetõk, a betörõk kedvelik a könnyû bejutási lehetõségekkel rendelkezõ házakat.
A legtöbb betörés általában nappal történik, ne hagyja nyitva, õrizetlenül ajtaját, kapuját, otthonának kulcsát ne rejtse el, azokat vigye magával.
Ne híresztelje, hogy hosszabb idõre elutazik.
Növelje lakása, háza biztonságát azzal, hogy megnehezíti a lakásbetörõ bejutását (több zár, hevederzár felszerelése a bejárati ajtón, házõrzõ, rács, riasztóberendezés). Sokan azzal érvelnek, hogy tolvaj elõtt nincsen zár. Bár igaz lehet a közmondás, mégis azt ajánljuk, fogadják meg a mi tanácsainkat is, mert ha nem teszünk semmit a biztonságunk érdekében, akkor ajtó, kapu nyitva módra tálcán kínáljuk fel a lehetõséget az elkövetõknek. Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségû készpénzt, az értékeit tartsa biztonságos helyen, ne hagyja szem elõtt. Ha esetleg lakásában fizet, visszaad valakinek pénzt, ügyeljen arra, hogy az illetõ ne lássa hol tartja a megtakarításait. Idegent lehetõleg ne engedjen be a lakásába! Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor soha ne hagyja õt egyedül egyetlen pillanatra sem!
Az önhöz becsengetõ idegenekkel kapcsolatban mindig legyen óvatos. Elõfordul, hogy hivatalos vagy hasonló személyek (rendõr, postás, szerelõ, díjbeszedõ, mérõóra-leolvasó) adják ki magukat csalók, vagy házaló árusként, bajba jutott személyként segítséget kérve próbálnak bejutni a lakásokba! A csalások, sikkasztások elkövetõi az emberek jó szándékát, tapasztalatlanságát használják ki. Felkeresik a lakásukon az embereket, és jó minõségû termékeket a bolti árnál jóval olcsóbban kínálnak megvételre. Valójában ezek az áruk silány minõségû, hamisított vagy lopott dolgok. Semmiképp sem szabad vásárolni ezektõl az "ügynököktõl", és semmiképp nem szabad beengedni lakásunkba. Idegen kérésére ne váltson pénzt, és legyen óvatos, ha nagy címletû pénzbõl kell visszaadnia, nehogy hamis pénzzel fizessenek önnek. Ha gyanús személyek csengetnek be önhöz, ne nyisson ajtót, és haladéktalanul értesítse a rendõrséget az ingyenes 112-es segélykérõ számon. Ha a gyanús személyek autóval érkeznek, jegyezze fel az autó rendszámát, színét és típusát. A melléképületeket használaton kívül tartsa zárva. Igen sok területen, így a bûnmegelõzés területén is bebizonyosodott, hogy nagyobb eredmény érhetõ el összefogással. Erre lehet jó példa egy-egy lakóközösség együttmûködése. Használja ki a közösség erejét a biztonságuk növelése érdekében. A betörõk, tolvajok, bûnelkövetõk elleni védelem a szomszédok összefogásával sikeresebb lehet, az egymásra való nagyobb odafigyeléssel javítsák közvetlen környezetük biztonságát.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 748. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.