Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.12.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 748. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.12.16. KözéletMire költsék el az adófizetõk pénzét?
A.E. Jelen pillanatban a városi tanácsnak élén a polgármesterrel az a legnagyobb gondja, hogyan fektesssen be harmincnégyezer új lejt, pontosabban az egyik fél nagyon is tudná, hogy mire, amíg a másik csupán esztelen költekezést lát ebben.
Ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót elsõ ízben az RMDSZ helyi szervezete, amelyen a sajtó képviselõi mellett jelen volt: Lázár Kiss Barna, Pál-Szilágyi Zoltán.Váncza Tibor, Nagy József. Pál-Szilágyi elmondta, hogy ilyesmit eddig nem nagyon csináltak, de fontosnak tartják azt, hogy õk is elmondhassák az õk véleményüket, mivel ezt a városi tanácsban csak meddõ viták árán lehet. A helyzet az, hogy az elöljáró a város költségvetésébõl fennmaradt harmincnégyezer lejt nagyon sürgõsen el szeretne költeni. Történetesen ezt a környék egyetlen kórházának a fejlesztésére szánná, vagyis egy leendõ beruházás tervének az elkészítésére. Ám azt, hogy mibõl építkeznének nem lehet tudni. A tanácsosoknak egy két oldalas rajzot küldtek ki, amelyen fel van tüntetve, hogy körülbelül mit szeretnének, és semmi egyéb - vázolta fel röviden a frakcióvezetõ.
A sajtótájékoztatón elmondták, hogy a pénteki tanácsülésen azt akarják elérni, hogy a pénzt ne egy terv elkészítésére költsék el, hanem a kórház kiadásainak a fedezésére. Váncza Tibor  széki elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a kórház, köszönhetõen a környék községeinek,  kifizette adósságainak nagy részét, azonban mi lesz a jövõ év eleji kifizetetlen összegekkel, amikor  nem fog pénz érkezni a hivataloktól, akkor újabb milliárdokat halmoznak majd fel?
Lázár Kiss Barna tanácsos elmondta, hogy mint a kórház vezetõtanácsának tagja egyáltalán nincsen informálva arról, hogy mit akarnak, és milyen pénzbõl valósítanák meg, tudtával a többi tagot sem tájékoztatták. Úgy gondolja, hogy egy olyan kérdésben, amely egy kórház fejlesztését hivatott megvalósítani, mindenképpen ki kellene kérni a vezetõtanács véleményét, és egy ilyen terv elõtanulmányának az elkészítésénél õket is be kellene vonni, ez idáig nem történt meg, ráadásul a kórház jelenlegi menedzsere sem mondott errõl nekik semmit.
Ugyanakkor a társulási szerzõdés értelmében, - amit a többi polgármesteri hivatalal kötött a város, a kórház finanszírozása érdekében - tájékoztatni kellett volna az elöljárókat is a fejlesztési tervekrõl, ám az RMDSZ-nek nincs tudomása arról, hogy történtek volna ilyen lépések.
Megérdeztük Dávid György kórházmenedzsert is, aki elmondta, hogy a kórház fejlesztésének ügyét még ez év tavaszán felvetette a polgármesternek, már akkor hangsúlyozta, hogy mennyire fontos szakmai szempontból a korszerûsítés.“Jelenleg a kórháznak csupán egy mûtõje van, ez a modern gyógyászatban nem megfelelõ, a bakteorológiai labor is dõl össze, a meglévõ kórház épülete mellé ezért mindenképpen egy szárnyat kell építeni, amelyben helyet kapnának a fentiekben felsoroltak, emellett, mivel a központosítás elvét követnék a gyógyszertár, raktár, és a mosóda is ide kerülne”. A kórház medezserétõl megtudtuk azt is, hogy jelen pillanatban még csak egy elõtanulmány elkészítésérõl beszéltek, konkrétumok nincsenek, a polgármester nemrég azzal kereste fel, hogy el lehet készíteni a terveket, mivel van rá pénz, annyit még hozzáfûzött, hogy a fejlesztésekrõl tudomása van a kórház vezetõtanácsának is.
A baróti RMDSZ irodában megtartott sajtótájékoztatón, egy, a Pál-Szilágyi Zoltán által a frakció nevében megírt nyilatkozatot is közzétettek, Kórházunk és a polgármester - címen, amelyben a következõk állnak (részlet): “...Ha csak errõl a 34.000 új lejrõl lenne szó, akkor talán nem is lenne olyan nagy baj. De azt amit elképzeltek oda, ahhoz kell legalább nyolc milliárd lej, és hogy felszereljék, ahhoz még legalább annyi... . Barót város közigazgatási területén él körülbelül háromezer család. Tizenhatmilliárd osztva háromezerrel az durván ötmillió-háromszázezer lej. Tehát, tulajdonképpen minden egyes család ennyivel kell hozzájáruljon ahhoz, amirõl most a polgármester sürgõsen akar döntést hozatni. Nem azt mondom, hogy ennyit kell kifizessen minden porta, de azt állítom, hogy ennyivel kevesebb pénz jut majd útra, járdára, tanügyre, illetve azokra a szolgáltatásokra, amelyek az önkormányzat, a polgármesteri hivatal hatáskörébe tartoznak. Természetesen az egészségüggyel, a kórházzal foglalkozni kell. Törõdni, tenni érte felelõséggel. Múlt év tavaszán nyolc milliárd lejt lobbiztunk a kórház fejlesztésére. Kollégáim elutaztak Bukarestbe, megpályázták és megkapták ezt a pénzösszeget. A kivitelezésre már sajnos nem került sor, polgármesterünk megakadályozta, hogy meg is valósuljon a beruházás. Megjegyzem, az a pénz nem a barótiak zsebébõl lett volna kihúzva. Onnan hoztak pénzt, ahonnan egy jó menedzser, egy jó városgazda hozza a pénzeket: országos vagy európai uniós alapokból, pályázatokból, amelyeket itthon költ el, itthon fektet be”. A háromszáznegyven millió lejt nem tudjuk odaadni egy olyan beruházásra, amelyik ilyen elképzeléssel, hozzáértéssel legfeljebb olyan lesz, mint az elkezdett iskola, az elkezdett bentlakás (campus) és még sok egyéb más.”
Szerkesztõségünk azon kérdésére, hogy ha a pénteki tanácsülésen a polgármester bizonyítani tudja hiteles dokumentumokkal, hogy pénzt tud szerezni a beruházás elvégzésére, és nem helyi pénzforrásokból teszi ezt, de ehhez szükség van egy terv elkészítésére, az RMDSZ tanácsosai megszavaznák-e a határoztatot? - azt válaszolták, hogy ha létezik ilyen dokumentum, akkor nyitottak lesznek a további tárgyalásra.  


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 748. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.