Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.11.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 745. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.11.25. SportKlasszikusan a csukára
A.E.Nem akarunk törénelmet írni, ez esetben csupán a legegyszerûbb módszert akarjuk a kedves, még kezdõ horgászokkal megismertetni, amivel viszonylag eredményesen lehet csukát fogni. Általános értelemben az igazi rablóhalas szezon még csak most kezdõdik, tény az, hogy a hideg idõjárásnak köszönhetõen valóban a csuka szenonjába léptünk, ám többen állítják e halat egész évben eredményesen (kivétel amikor ívik) lehet  fogni . S ebben van némi igazság, a sokat próbált szakik tudják, hogy akár a legmelegebb nyári napban is lehet rá horgászni. Hogy miként és hogyan csaljuk horogra, azt most kevésbé részletezzük, a legcélravezetõbb az, ha ezt mindenki maga próbálja ki a vízparton, mert könyvekbõl, és az internetrõl nem igazán lehet megtanulni horgászni.
Az egyik lefontosabb elem, ha csukára készülünk (hûvös idõben megéri rétegesen és melegen öltözködni, valamint a biztonságra is figyelni kell) a szerelék.
A bot - mivel egy úszós módszert akarunk bemutatni, tulajdonképpen nem annyira fontos, - a lényege, hogy legyen megfelelõ dobósúlyú és teherbírású, valamint legyen elég gerinces ahhoz, hogy esetlegesen egy nagyobb példány megakasztása esetén sem mondjon csütörtököt. Ezt, ha nem akarunk sokat költeni bármelyik “sarok” horgászüzletben, vagy éppen az út melletti septében felállított piacon beszerezhetjük. Ha igényesebbek vagyunk és nem megyünk, arra a már megszokott horgász szövegre, hogy: húú mekkora volt, de eltörött a pálca... . ez egyébként érvényes a szerelékünkre is, akkor megéri áldozni egy keveset. Igaz ez, ezekben a szûkös idõkben bizony sokunknak fejvakarást okozhat.  Ha már kiválasztottuk a megfelelõ botot, és akkor elkezdhetjük összeállítani a csukászó szerelékünket. Egy kezdõ korgász, vagy aki kevesebb pár éves tapasztalattal rendelkezik, bizony nagyon könnyen összekeveredhet, hiszen hogy milyen szereléket állítsunk össze ennek receptje végtelen. Mint már említettük a lehetõ legegyszerübb, legáltalánosabb módszert írjuk le, mutatjuk meg.
Az úszóval kombinált rablóhalas szerelék
Elsõként a zsínórt válasszuk meg, átlagban alapból 20-as a legalacsonyabb határ, persze ez a damil milyenségétõl függõen változhat. Mi átlagban 28-ast használunk. Második eleme a szerelékünknek az orsó, ezt azért nem bothoz írtuk, mert a fárasztásnál nagy szerepe lehet, ezért jó, ha az orsónk egy picit a jobb fajtából van, 50-100 lej között már lehet jókat vásárolni, ugyanakkor vegyük figyelembe az orsó dobját is, hogy minél több zsínórt (vastagabb is) tudjunk felcsévélni. Mivel a úszóra hal is kerül, ólmot is rakjunk rá, ezzel stabilabbá vállik a szerelék, amikor a vízbe dobjuk. forgokapocs nélkül, talán nem is érdemes próbálkozni, hiszen a hal amely folyton mozog szinte minden alkalommal összekuszálja a szereléket, így ennek hiánya sok bosszusággal jár. A fõzsinort és az acélelõkét, ez a forgókapocs köti össze, az úszós modszernél javasolt a hosszabb acélelõke használata. A szerelék végén találjuk a hármas horgot, amelyre a csalihal kerül. Legvégére hagytuk a pedzõt, amelybõl immáron nagyon bõ a választék, ami lehet mûanyag, hablemez vagy egyébb szintetikus, természetes angyag. Az úszónk lehet csúszó, vagy fix. Görbüljön a bot!

Az erdõvidéki horgászok figyelmébe ajánljuk a minden igényt kielégítõ, megújult  ANTALfish horgászboltot. Számtalan gyártótól rengeteg etetõanyag, kellék és felszerelés minden színben és méretben. Végre itthon is beszerezhetik amire szükségük van. Megéri benézzenek ! 


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 745. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.