Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.11.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 745. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.11.25. Közélet

Szigorú büntetések a tarlóégetõknek
 A héten írja alá a Mezõgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) a Sürgõsségi Esetek Felügyelõségével (ISU), valamint a Környezetvédelmi Örséggel azt a megállapodást, amelynek célja a tarlók és növényi maradványok elégetésének megakadályozása a szántóterületeken és a réteken. 
Ami a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumot és az APIA-t illeti, nem csak a protokollúmon keresztül, de az ügynökség belsõ rendszabályának megváltoztatásával is próbál a szaktárca az aljnövényzet illegális égetése ellen fellépni. Bár a kaszálók és legelõk égetése, az érvényben lévõ mezõgazdasági és környezetvédelmi termesztési jogszabály értelmében is szigorúan tilos, a gazdák ezen túl, szabálysértések esetén, a támogatások elvesztésével számolhatnak.
A szabályozás elõírja azon mezõgazdasági termelõk számára, akik szántóterületeket (ideiglenes takarmányterületeket is) használnak, hogy a haszonnövények betakarítása után tilos a tarlókon tüzet gyújtani vagy elégetni a növényi maradványokat (a szalmásgabonák szalmáját, a pityókafoldeken (krumpli) az indákat, a kukoricakocsányt, a napraforgószárat stb.).
Az elõírások az állandó takarmánytermõterületekre is vonatkoznak, ahol szintén tilos a kaszálás után maradt fû elégetése. A támogatás ez esetben is visszavonható. Amennyiben ismeretlen okok miatt keletkezett tûz a tarlón, a gazdának bizonyítania kell, hogy az esetet jelentette a rendõrségen.
Tánczos Barna elmondta, a szaktárca ezen az eljáráson is szeretne módosítani, mivel a gazdák folyamatosan visszaélnek ezzel a lehetõséggel, és letagadják, hogy maguk gyújtották fel területeiket.
A jövõben a gazda, attól függetlenül, hogy mit bizonyít be, elveszti támogatását. "Eddig csak többszöri rajtakapás esetén vonta meg az APIA a gazdáktól a támogatást. A szaktárca, javaslatomra, a napokban tárgyal egy új, szigorúbb rendszer bevezetésér?l, amelynek értelmében az avart éget? gazdák, az illet? terület után járó támogatás teljes mértékben elveszítik. A tarló és az aljnövényzet (száraz fû, avar) égetése nem csak környezetvédelmi szempontból káros, de óriási veszélyt jelentenek az erdõtüzek szempontjából is. Ugyanakkor nem méltányos azokkal a gazdákkal szemben sem, akik a támogatásokért valóban megdolgozzák földterületeiket és rendben tartják a hátramaradt aljnövényzetet" " - nyilatkozta a vidékfejlesztési államtitkár.
Megõrizni az érintetlen természetet
Elkészült az a rendszer, amely az érintetlen erdõrészekben szigorúan tiltani fogja a fakitermelést.
“Mandátumom egyik legfontosabb célkitûzése az illegális erdõirtások mértékének csökkentése” - nyilatkozta Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter.
Az illegális fakivágások mértékének visszafogását szorgalmazó intézkedések közül a bírságok értékének növelését, a bírságolható területek és az ellenõrzõ, büntetõ szervek körének kibõvítését emelte ki.
A környezetvédelmi és erdészeti miniszter véleménye szerint elsõdleges fontosságú, hogy a képviselõház minél hamarabb jóváhagyja a minisztérium azon törvénytervezetét, amely bûncselekménynek minõsíti az illegális erdõirtást és az illegálisan kivágott fa-áru szállítását.
Szakembereink becslései alapján Románia jelenleg körülbelül 250 ezer hektár érintetlen erdõrésszel rendelkezik - hangsúlyozta a miniszter. 
A Holland kormány segítségével a hatóságok elkészítették hazánk érintetlen erdeinek regiszterét és elkészült az erdõk védéséhez és fenntartható menedzsmentjéhez szükséges stratégia is. A napokban elkészült az a normatív erdõgazdálkodási rendszer, amely a már azonosított érintetlen erdõrészekben szigorúan tiltja a fakitermelés bármilyen formáját.
A minisztérium szakemberei már kidolgoztak egy olyan kompenzációs rendszert, amely kártérítést ír elõ azoknak az erdõtulajdonosoknak, akiknek az erdeikre érvényes az érintetlen erdõkkel kapcsolatos fakitermelési tilalom
Borbély László véleménye szerint az erdõtulajdonosok a Vidékfejlesztési Program (PNDR) keretén belül is pályázhatnak támogatásra.
A Kormányzati Hírlevél felhasználásával


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 745. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.