Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.08.07.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 729. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.08.07. Közélet

H.F.A.  Közzétették az RMDSZ által rendelt, 2011. április 26 - 2011. május 18 között Baróton és a hozzátartozó öt településen (Miklósvár, Köpec, Felsõrákos, Bibarcfalva és Bodos) végzett közvélemény-kutatás részeredményeit. A megkérdezettek baróti, választásra jogosult, magyar nyelven értõ állandó lakosok voltak. Összesen 595 kérdõívet töltöttek ki, az eredmények 95 százalékos valószínûséggel érvényesek, a lekérdezés kérdezõbiztosok segítségével a megkérdezett lakásán történt.
A szerkesztõségünkbe eljuttatott grafikonokból az tûnik ki, hogy a városban uralkodó állapotokért a megkérdezettek túlnyomó része Nagy István polgármestert okolja, és annak ellenére, hogy nincsenek megelégedve teljes mértékben az RMDSZ tevékenységével, továbbra is arra szavaznának, helyi- és megyei szinten is. Arra a kérdésre, hogy Ön szerint kinek köszönhetõ, hogy a település nem fejlõdött?, a megkérdezettek 87,1 százaléka a polgármester, 81,6 százaléka a helyi tanácsot jelölte meg, aztán jóval kevesebb arányban okolják a kormányt, az RMDSZ-t, a megyei tanácsot és az MPP-t, a román pártok mindössze 29,2 százalékban hibásak. A válaszolók 87,2 százaléka szerint Barót az utóbbi két évben nem fejlõdött. Milyen mértékben elégedetlen Ön a jelenlegi polgármester, Nagy István tevékenységéve? kérdésre a válasz: 2,8 százalék nagyon elégedett, 14,9 százalék inkább elégedett, 26,4 százalék inkább elégedetlen, 49,5 százalék nagyon elégedetlen, végül 6,3 százalék semmit nem tud róla vagy nem válaszolt.
A kérdõíveken a helyi tanács jövendõbeli összetételére is rákérdeztek: Amennyiben részt venne a választásokon, a Helyi Tanács esetében melyik párt jelöltjeire szavazna? A válaszokból az derül ki, hogy továbbra is az RMDSZ viszi a prímet, 51,9 százalék a tulipánra adja voksát, az EMNT-EMNP és az MPP alig 10-10 százalékot kap, az arány nagyjából megegyezik a megyei tanács esetében is.
Az érdektelenség a szavazásnál továbbra sem csökkent, biztosan igennel 48,2  százalék, valószínûleg igennel 26,7 százalék és biztosan nemmel 14,1 százalék válaszolt, a többi válasz a bizonytalanságra utalt. A megkérdezettek 89,8 százaléka úgy véli, hogy városunkban, Baróton rossz irányba mennek a dolgok, mindössze 6,5 százalék látja úgy, hogy jó irányba.
A grafikonokból az is kitetszik, hogy a négy polgármester-jelölt (Demeter László, Lázár – Kiss Barna – András, Nagy József, Váncza Tibor) közül bármelyik lóhosszal legyõzné Nagy Istvánt, már csak az maradt hátra, hogy egymás közt megegyezzenek, ugyanis a jelenlegi mutatókat a belsõ konfliktusok billenthetik más irányba.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 729. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.