Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.08.07.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 729. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.08.07. Közélet

Védjük, vagy ne falvaink biztonságát?
A.E. Kamerával vagy kamera nélkül(?) - egyelõre azonban sehogy, s bár arra törvény kötelezi a baróti hivatalt, hogy megszervezze a falusi õrséget, az még várat magára. Sem az RMDSZ, sem a polgármester által javasolt verzió nem kapott kellõ szavazatot ahhoz, hogy átmenjen, így továbbra sincs megszervezve Bibarcfalva, Bodos, Köpec, Miklósvár falvaknak az õrzése. Második mandátuma idején maga az elöljáró volt az, aki megszüntette a falvakat õrzõ személyek munkahelyét, a szûkös anyagi helyzet, és a kötelezõ leépítések késztették eme lépés megtételére, - legalábbis tettét ezzel magyarázta. Most azonban az õrség visszaállítása mellett tõr pálcát, igaz, oly módon, hogy a tanács egy erre szakosodott õrzõ-védõ céget bízzon meg a feladattal.  Ezzel szemben az RMDSZ egy kamerás rendszert javasolt, úgy látják, jóval olcsóbban kijönnének ebbõl, ráadásul a rendszer is jobban végezné a feladatát. Ugyanakkor nem értenek egyet azzal sem, hogy az õrség harminc lejébe kerülne a lakóknak,  családonként egy évre.
A polgármester nem tartotta helyénvalónak az általuk felhozott érveket. Õ úgy látja, és ezt bizonyítani is tudja, hogy a falvakon rendezett gyûlések alkalmával az emberek beleegyeztek az általa javasolt feltételekbe, ezért nem érti az újbóli ellenségeskedést. Sõt, elmondta azt is, hogy a többi község esetében az összeg nem harminc, hanem ötven lej. (ezen állítása azonban nem felel meg a valóságnak, több alkalommal is rákérdeztünk a falvak elöljáróinál, hogy nálunk mennyibe kerül az õrzés, és egyhangúan harminc lejt említettek szerk. megj.) Benedek Csaba bibarcfalvi tanácsos, már több alkalommal hangsúlyozta, hogy egy kamerás rendszer sokkal jobb lenne, igaz, véleményét az RMDSZ-en kívül sem a függetlenek, sem pedig az MPP nem támogatta. Benedek azt is elmondta, továbbra sem érti azt, hogy miért kell a falusi embernek kifizetnie a harminc lejt, miközben a baróti semmit sem pótol ebbe: "Fizessen a baróti is, ne csak a falusi, ha megszavazzuk a harminc lejt, az adónk annyi lesz, mint a városi emberé, és valljuk meg, õk sokkal több jogot élveznek, mint mi, ez a dolog így nem helyes"! A polgármester a tanácsos gondolatmenetére elutasítólag válaszolt: "Ön az egyedüli ember, aki ki akar ebbõl bújni! Válassza le akkor Bibarcfalvát"!
A falvak õrzésének sorsa így meddõ vitába torkollott, melynek eredménye az újbóli elutasítás, immáron negyedik alkalommal. Ezen döntés azt vonja maga után, hogy a helyi tanács a törvény értelmében büntethetõ, mivel jelen pillanatban is figyelmen kívül hagyta a környezõ falvak biztonságának a megszervezését.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 729. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.