Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.08.07.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 729. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.08.07. Közélet

Székely ló a Székely Vágtán
A.E.  Egy paraszthajszálon múlott, hogy nem maradtunk ki ebbõl is, hiszen az indulás joga majdnem a helyi politika ingoványos talajába fulladt. Nem álltunk messze attól, hogy megtörténjen az a szégyen, hogy egy több mint tizezer embert felvonultató hagyományteremtõ szándékkal megrendezett esemény erdõvidéki résztvevõ nélkül bonyolódjon le a Maksa felett levõ, Oriáspince-tetõn. Barót, Nagybacon színeiben
" Még benzinre sincsen pénzünk, kampány rendezvényt pedig nem támogatok" - hangzott el ezen mondat, amikor Tofán András felkereste a város elsõ emberét, hogy indulna a város színeiben a Székely vágtán. Kérése az volt, hogy a helyi tanács támogassa ezer lejjel, ez az összeg a benevezési díjat tartalmazta, a többi költséget a ló gazdái, valamint a szervezõk állták volna. Tofán András, aki 12 éve foglalkozik lovakkal, maga is meglepõdött és mindmáig nem érti a polgármester ezen megnyilvánulását. Nem érti, miként tud egy ember önkényesen dönteni olyan dolog felett, ami egy egész közösség ügye. "Szó sem volt politikai rendezvényrõl, igaz az, hogy a Megyei Tanács is mint szervezõ benne volt, de, hogy kampányrendezvény lett volna, nem hiszem. Manapság nem lehet több mint tízezer embert megfogni ezzel. Három éve Erdõvidék egyetlen mûködõ lovardájában dolgozom, azelõtt Magyarországon éltem, ahol ugyancsak a szakmában dolgoztam. Életem elsõ ilyen versenyén vettem részt, tehát abszolút amatõrként indultam, akárcsak a Matyi nevû lovam. Mivel a Székely vágtán magán személyként nem nevezhettem be, ezért kerestem meg Nagy Istvánt, Barót város polgármesterét, elmondtam neki, hogy mi a szándékom és, hogy szeretném képviselni a várost, ám a támogatás helyett, azonnal kitessékeltek az irodából." A negatív válasz ellenére a reményt mégsem adták fel, hiszen nem nyugodtak bele abba, hogy a vidékrõl egyetlen egy lovas se képviseltesse magát, akkor még nem tudták, hogy Vargyas község is indított egy lovast.
Hogy miért éppen Nagybacon?
"Megkerestük a nagybaconi tanácsot, ahol rögtön beleegyeztek abba, hogy támogatnak, sõt elmondhatom, hogy büszkék voltak a baconiak arra, hogy õket képviselhetem. Igaz, számomra picit furcsának tûnt az, amikor a Pincetetõn felvonultunk, és hát Barót helyett, Nagybacon színeiben álltunk rajthoz" - meséli Tofán. Azonban érzéseivel nem volt egyedül, hiszen a csapat kapitányában, Nagy Anette-ben is hasonló érzések kavarogtak:
"Csapatkapitányként az volt a feladatom, hogy a lovat vezessem fel, amikor volt a felvonulás, és a lovásszal együtt tegyek fogadalmat. Én igaz, hogy Nagybacon színeiben vonultam fel - és köszönöm a községnek ezen lehetõséget, hogy az õk jóvoltukból a Székely vágtán részt vehettem - de a szívem mélyén barótinak éreztem magam. Egy dolgon azonban jó volna elgondolkodni, fõleg mifelénk, hogy mi, barótiak kimaradhatunk egy olyan rendezvényrõl, ahol a világnak megmutathatnánk értékeinket? Miért beszélünk akkor autonómiáról?!”
Székely ló a Székely Vágtán
Merthogy a Matyi, bizony "székely telivér" - beszél viccesen a lovász Tofán András, a hétéves herélt lóról. "Mindkettõnknek ez volt az elsõ versenye, amikor megláttam a kinn levõ tömeget, beleborzongtam, hiszen soha ilyen élményben nem volt részem, és hát az, hogy nem jutottam tovább, egy kanyaron múlott. A ló, a Matyi megmakacsolta magát, mivel ilyen pályán soha nem mentem vele, az utolsó kanyarban egyszerûen lelassult, pedig a második helyrõl fordultam rá a célegyenesre. Aki már lovagolt, vagy részt vett ilyen versenyen, az tudja, hogy ha egy ló a vágta közben leáll, akkor versenyének vége, hiszen amire újra vágtázni kezd, a többiek már régen célba értek. Én titkon, tudva a ló kvalitásait, a döntõbe vártam magam, sajnos nem sikerült, de jövõre, ha az Isten éltet, akkor én is, és a ló is felkészültebben fogunk rajthoz állni. Mindenesetre büszke vagyok arra, hogy a Székely Vágtán részt vehettem". 
Faluzászlót ajándékba
A versenyzõk ajándékba faluzászlót kaptak, ezt kapta minden helység, amely versenyzõt indított, így Nagy Anette és Tofán András barótiként megkapta Nagybacon zászlaját. "Mint résztvevõk, zászlót kaptunk, amit ez esetben Bacon községnek adunk, hiszen õk voltak azok, akik mellénk álltak és támogattak, nem nézték azt, hogy honnan jöttünk, és milyen párthoz tartoztunk. Nekünk fontosabb volt az, hogy Erdõvidék is részt vegyen az elsõ Székely vágtán. Külön köszönjük a vargyasi Trinfa Jánosnak, aki ugyancsak eljött, bár a vágtán nem vehetett részt, mivel a lova lesérült, hogy fiatalként ki mert állni az angol és arab telivérekkel szemben. Köszönet Imre Leventének a Matyi nevû ló tulajdonosának, Nagy Józsefnek, Incze Rékának, Kádár Lászlónak, Szász Lászlónak (Kocka) és nem utolsó sorban köszönettel és tisztelettel tartozunk Nagybaconnak, nélkülük szegényebbek maradtunk volna egy felejthetetlen élménnyel, reméljük jövõre újra találkozunk, a vágtán Barót zászlaja alatt"!<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 729. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.