Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.07.01.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 724. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.07.01. Közélet

Ha több kettõnél, akkor ki kell lépni a kormányból
 Márton Árpád képviselõ SZKT-hozzászólása
A 2008-as parlamenti választások után abban reménykedtünk, hogy kormányon maradhatunk, és folytathatjuk a megkezdett munkát, tovább fejlõdhet az ország, és bõvülhetnek jogaink. Aztán hirtelen minden másképp alakult. A két nagy párt összefogott, és létrehozta kétharmados többségi diktatúráját. A közintézményekbõl kezdték eltávolítani a magyar embereket, és a 2009-es év derekára már országszerte, beleértve Székelyföldet is, alig volt magyar ember hivatalvezetõi tisztségben. Több helyen az infrastruktúra fejlesztésére adott pénzek is elapadtak.
Az elnökválasztás eredménye megerõsítette a Demokrata Liberális kormányzást. Ekkor azzal a reménnyel léptünk kormányba, hogy megpróbáljuk visszaszerezni az elvesztett tisztségeket, megakadályozni az újabb jogvesztéseket, és amennyire lehet, érjük el jogaink bõvítését. Jogaink bõvítése szempontjából tagadhatatlan eredmény a tanügyi törvény. A 2010-es évben országszerte lényegesen több pénz jutott közösségeinknek beruházásra, nagyon sok helyen visszaszereztük elvesztett pozícióinkat, bár ez sem mindenütt egyformán történt.
A gazdasági helyzet megszorító intézkedések foganatosítására kényszerített, de volt még egy remény, hogy talán néhány gazdaság-élénkítõ javaslatunkat életbe léptetik, és a szesszió végéig meg lesz az a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvény, amely olyan garanciákat tartalmaz, amelyek megakadályozhatják azon jogvesztéseket, amik a kormányváltásokból fakadhatnak. Ezzel szemben ma tudjuk, hogy öt nappal a szesszió vége elõtt a bizottsági vita is még távol áll a végétõl.
Én nem vagyok olyan bölcs, hogy meg tudjam mondani azt, hogy ki kell-e lépni a kormányból vagy sem. De azt tudom, hogy néhány kérdésben itt ma kötelezõ érvényû mandátumot kell adnunk parlamenti képviseletünknek, és kormányzati tisztségviselõinknek. Számomra világos, hogy addig, amíg Románia által ratifikált nemzetközi szerzõdések tiltják nemzetiségi arányunk rontását közigazgatási átszervezés révén, nincs szükségünk egy olyan kisebbségi törvényre, amely ezen normákkal ellentétben azt mondja, hogy lehet ilyen módosítást eszközölni. Ha a tanügyi törvényhez képest nem elõrelépés, hanem visszalépés a kisebbségi törvény szabályozása, ha a jogainkat garantáló nemzetközi dokumentumokhoz képest korlátozó ez a törvény, akkor nincs szükségünk a kisebbségi törvényre. Arról tehát ma döntenünk kell, hogy milyen körülmények között nem fogadható el számunkra a kisebbségi törvény.
Meggyõzõdésem az is, hogy olyan közigazgatás átszervezésérõl szóló csomagba sem egyezhetünk bele, amely révén a magyarság jelentõs része nehezebb helyzetbe kerül, mint amilyenben ma van. Nem fogadhatunk el semmilyen olyan eljárást, amely a helyi önkormányzatok európai chartája, valamint a román alkotmány és törvények által elõírt referendum-kötelezettség megkerülésével, az állampolgárok akaratának semmibevételével történik. Csak örülni tudok annak, hogy az RMDSZ-en kívüli magyar szervezeteknek is ugyanez a véleményük. De nem fogadhatunk el olyan alkotmány-módosítást sem, amely a programunkkal ellentétes, amely kiszolgáltatja a polgárt az állam elnyomógépezetének, vagy amely az elnöki diktatúra irányába mozdíthatja az új alaptörvényt.
Tehát úgy gondolom, hogy szavaznunk kell legalább három dologról: a kisebbségi törvény elfogadhatóságának feltételeirõl, a közigazgatási reform elfogadhatóságának feltételeirõl, és az alkotmány-módosítás elfogadhatóságának feltételeirõl. Ha pedig több kettõnél, akkor ki kell lépni a kormányból.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 724. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.