Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.05.27.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 719. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.05.27. KözéletA.E. Múlt szombaton tartotta elsõ "szemétbörzéjét" az Erdõvidéki Ifjak Egyesülete (ZIKE), az akció célja a vidéken meglévõ illegális szemét-lerakóhelyek feltárása, lokalizálása, ugyanakkor a nagyközönség elé való tárása, hogy mindenki lássa, a “kínálatot”, mennyi ilyen "hulladéksziget" van közvetlen környezetünkben.
Az útvonal Barót és környéke volt, (Technika-Poligon-Barót-patak-Dózsa-tér-Keleti-tó-Katicabánya-Zathurecky-temetõ-Keserû-kert) az itt talált szemetet lefotózták, lefilmezték, területét lemérték, majd az adatokat - egy ezt az útvonalat ábrázoló térképen tüntették fel -, a bedigitalizált változat, illetve az ott készült képek, videók hamarosan a világhálón is elérhetõek lesznek az egyesület weboldalán. De nem elég csak feltárni, tenni is kell valamit, ezért a szemétbörzéken készült dokumentációt eljuttatják a helyi polgármesteri hivatalok mellett a megyei, valamint az országos környezetvédelmi intézményekhez is.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy bizony akad “eltakarítani” való, mitöbb, a tagok úgy látják, hogy ez pusztán a jéghegy csúcsa - rengeteg munka vár még rájuk, de nem adják fel.
A múlt szombati szemétbörze eredménye 15 nagyobbacska sziget feltárása volt, ezek közül is messzemenõen kiemelkedik közvetlen a Technika közelében feltárt két lerakóhely is, az egyik átmérõje futballpályányi méretû, és a jelekbõl ítélve folyamatosan hordják ide a szemetet. Találunk itt frissen vágott ágakat, építkezésbõl származó vakolatot, törött téglát, szuvatot. De van autógumi, háztartásból származó mûanyag palack, linóleum, rongyok mindenféle méretben, mennyiségben illetve elektromos hulladék is fellelhetõ.
Megjegyzendõ, hogy az elrendezésen és a kupacok elhelyezkedésén látszik, hogy valamirõl, vagy valahonnan leürítették a szemetet.
A következõ útvonal a városhoz tartozó környezõ falvak feltérképezése lesz, hogy megtudják: vajon mennyi illegális sziget van az amúgy természeti szépségekkel bõven megáldott Erdõvidéken, ami észrevétlenül, folyamatosan szennyezi környezetünket.  
Az egyesület ezúttal is felkér mindenkit, hogy ha valaki tud olyan helyeket, ahová rendszeresen hordanak szemetet, azt minél hamarabb jelezze a Ziké -s tagoknak is.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 719. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.