Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.04.29.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 715. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.04.29. Közélet

Lezárhatják a bölöni utakat
A.E.  Egyre elkeseredettebb a helyzet a faluban, az emberek már nem bírják tovább, hogy házaik ki vannak téve a közúti forgalom okozta zajnak és veszélynek. Mivel az árvizek következtében megrongálódott hidat a mai napig nem sikerült helyreállítani (hogy teljesen elkészüljön, beletelik még három hónapba is szerk.megj.) a forgalmat így a környezõ utcákon keresztül bonyolítják le még a mai napig is. Ennek azonban hamarosan vége, a lakosság aláírásgyûjtésbe kezdett, szeretnék, hogy mihamarabb visszaálljon a rendes kerékvágásba a forgalom Bölönben. Ha ez nem történik meg, akkor eltorlaszolják az utakat, így fognak tiltakozni az autósforgalom ellen.
Haladnak a Borvizek Útján
Bölönben ezekben a napokban ásták ki a sáncot, amely összeköti a borvízforrást a fürdõvel, hamarosan elkészülnek a munkálatokkal – tudtuk meg Sikó Imre polgármestertõl.
Az utolsó vízimalom sorsa
Józsi Gyurika malmát mindenképpen meg akarják menteni a bölöniek, hiszen úgy látják, hogy turistacsalogató lenne ez a történelmi és néprajzi létesítmény a falunak. Ha minden összejön, akkor az önkormányzat vásárolná meg az ingatlant és egy tájházat rendezne be itt, ezen felül ezt a vízimalmot, ami egyben az utolsó a faluban, szeretnék bevonni az erdõvidéki turisztikai életbe is.
Évi ötvenezer lejbe is kerülhetnek a kutyák
Egyre többet hallani mifelénk is a kóbor kutyák által okozott problémákról, legutóbb Magyarhermányban okozott kisebb riadalmat egy megveszet eb, amely a helyi pletykák szerint behozott állat volt. Természetesen egyelõre nem lehet tudni pontosan, a veszett kutya honnan származott. Bardocz Csaba polgármestertõl érdeklõdtünk, hogy hogyan látja, mi lehet a megoldás a kóbor kutyák elszaporodásának meggátolására. "Jelen pillanatban ez közügy, ám megoldás egyelõre nincsen. Mivel erre kimondottan szakavatott cég nálunk nincs, amely a kutyák befogásával, eltartásával, illetve, ha szükséges, elaltatásával foglalkozik, így mi, a hivatal, semmit sem tehetünk. Hozzávetõleges számítások szerint a kóbor ebek körülbelül ötvenezer lejébe kerülnének évente a baconi hivatalnak, erre azonban nincsen anyagi keret" – fûzte hozzá észrevételeit az elöljáró.
Nagybaconnak is jól jönne egy bevásárlóközpont építése
A polgármester meglátása szerint egy ilyen létesítmény jól jöhet a vidék számára: "Ez egy igen összetett kérdés, sok ága-boga van ennek. Fontosnak tartom azt, hogy fenntartsuk a piacot, és azt a lehetõséget, hogy az embereknek, a vásárlóknak megadasson a választás lehetõsége. Minden rendes vidéket, régiót megillet egy ilyen mérvû beruházás, én sem mondanék ellent, ha engem megkeresnének egy ilyen ötlettel". Hasonlóképp vélekedik errõl a térség másik elöljárója is, a vargyasi Ilkei Ferenc, aki ugyancsak lát az egészben értelmet: "Nem utasítanám el, tudomásom szerint a falunak már akartak egyet építeni az osztrák befektetõk. Most nem tudom, ha megépül a baróti, akkor most nálunk ebbõl lesz-e valami, de mindenesetre mások is gondolkoztak már ilyenben. Ráadásul nagyon sokan így is máshová mennek el vásárolni nagy tételekben, mivel itthon nem éri meg a kliensnek. Meglátásom szerint a kisüzletek is megmaradnak, igaz, nagyon oda kell figyelni arra is, hogy milyen árakkal fog majd dolgozni a bevásárlóközpont, és hogy milyen munkaerõt foglalkoztat majd.
Tejbegyûjtõ Bibarcfalván
Harminc-negyven családot is érintõ befektetés jött létre a faluban, egy tejbegyûjtõ állomás épült a kultúrház alagsorában. Az itt lévõ ifjúsági házat kettéválasztották, az elkülönített részt teljesen újba tették, vizet vezettek be, kifajanszozták, pontra tették – tudtuk meg Benedek Csaba tanácsostól. A tejbegyûjtõ a Szarvasmarhatartók Egyesületének tulajdonában van, az épület rendbetételében a baróti hivatal is besegített. Mivel megépült ez a tejbegyûjtõ, a falusiaknak is jobban megéri majd ide beszolgáltatni a tejet, mert jóval több pénzt kapnak, és ezáltal gazdaságosabb is lesz. 
Mi lesz a kuglipályával?
Nem egy alkalommal merült fel az olaszteleki sportlétesítmény mostani helyzete, elképzelések szerint újra kellene indítani a kuglipályát a faluban. Máthé Sándor tanácsos fel is szólalt ez ügyben a tanácsülésen, ám azóta sem sikerült konkrét árajánlatokat találni a tekepálya burkolatára. A tanácsos elmondta, hogy azok az ajánlatok, amiket õ kapott, több tízezer euróba kerülnének, igaz, hogy teljes felszerelést tartalmaznának, erre az összegre azonban nincsen lehetõség. Õk egyelõre csak a pálya burkolatát szeretnék felújítani, egy dupla sávos felületrõl van szó, erre nem sikerült ajánlatokat szerezni ez idáig.
Meghosszabbították az általános rendezési tervet
Múlt héten, csütörtökön a vargyasi tanácsülésen arról is döntöttek, hogy ne hajtsák fölösleges költségbe most a hivatalt, a község általános rendezési tervének a meghosszabbításáról döntöttek. Ennek köszönhetõen a falu költségvetésében hatvanezer lej szabadult fel, amely eredetileg egy új terv elkészítésére volt elõirányozva.
Bodosban is cserepezni kellene
Három évvel ezelõtt végeztek javítási munkálatokat  a bodosi kultúrotthon épületén, azonban az eltelt idõszakban nem végeztek semmiféle munkálatot. "A kultúrotthon és az iskola tetõzete nagyon megviselt állapotban van, mindkettõre ráférne egy cserépfogatás, mivel Köpecen és Bibarcfalván is végeztek hasonló munkálatokat, ezért szeretnénk, ha Bodosban is megcsinálnák". - tájékoztatta lapunkat Józsa József bodosi tanácstag.
Hol sportoljanak a gyerekek?
Jelen pillanatban Bodosnak nincsen egy olyan terület fenntartva, ahol szabadon, engedélyezett körülmények között a fiatalok sportolhatnak, erre a legalkalmasabb felület egy focipálya létrehozása lenne, ez volna a legegyszerûbb megoldás. Ez azért volna jó, mert a sportolni, focizni vágyok, így nem játszanának mások földjein, vagy nem tapodnák össze a termést, ami bizony eddig is okozott kellemetlenséget. 
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 715. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.