Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.03.04.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 707. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.03.04. SportA félretájékoztatások ideje lejárt!
A.E.  Végre pont kerülhet az utóbbi hónapok, sõt évek találgatásainak és félremagyarázásainak a végére, ami a horgásztatás jogosságára vonatkozik. Tudniillik, hogy a vidéken meglévõ két egyesület közül melyiknek van több joga, esetleg melyiknek van nagyobb vízfelület a kezében, vagy melyik hol ellenõrizhet, s ennek fényében melyik az az egyesület melynél érdemes engedélyt váltani. Ez már a múlté, végre sikerült tisztább vizet önteni a pohárba, ez február 14-én Temesváron be is következett. Marian István képviselte mindkét erdõvidéki egyesületet (AJVPS, RIKA), így õt  kértük meg, hogy számoljon be a temesvári történésekrõl.
Öt évig kizárólag csak AJVPS és RIKA horgászengedéllyel horgászhatunk a megyén belül!
Marian István elmondta, elégedetten távozott a gyûlésrõl, ugyanis sikerült megállapodásra jutni a széthúzás helyett és ez mindenképpen az egyik legfontosabb szempont volt, hogy ha lehet, akkor a két egyesület ne tegyen keresztbe egymásnak. "Temesváron arra a döntésre jutottunk, hogy a Kovászna megyei AJVPS-vel közösen pályázzuk meg a síkvizeket a megyében, ami a szerzõdés értelmében öt évre szól. Ennek következtében, Barót-vize az Olt beömlésétõl egészen a Bodvaj-i hídig horgászható AJVPS és RIKA-s engedéllyel is. A Vargyas-pataka Hargita és Kovászna megye határától egészen a Kormosi beömlésig hegyi víznek van nyilvánítva, így aki ezeken a vizeken akar horgászni, az a már kiváltott engedély mellé kell még fizessen. Ez a döntés mind a két egyesületre érvényes, így 35 lej többletet fizet egy felnõtt horgász, a nyugdíjasok 30 lejt, míg a gyerekek 10 lejjel kell többet fizessenek. A Kormos-vize esetében ugyancsak horgászhat mindkét egyesület az Oltba való beömléstõl egészen a Valál-patak beömléséig. Az Olt-folyó esetében mindkét part horgászható a megye területén belül egészen Farkasmezõig, onnan csak a jobb oldala az ami a miénk, itt is mindkét egyesület által kiadott engedélyel lehet horgászni. Magán terület az Ajta-patak a forrástól a beömlésig, a Hermány-pataka, és a Bodvaj- pataka, itt napijegy ellenében lehet csak horgászni. Akik a megye határán belül akarnak horgászni, azoknak kötelezõen vagy a RIKÁ-nál, vagy az AJVPS-nél kell engedélyt válltani, másképpen a szerzõdés értelmében nem horgászhat, és ez érvényes az itteni horgászra is amennyiben a megyén kívül szeretne menni horgászni. Az oltmenti holtárkok mindenikén is lehet horgászni, kivéve a Pumpaházit, ami magán, valamint a nagyajtai holtágakat, melyek az ajtai polgármesteri hivatal tulajdonába vannak. A bányatavak esetében a felsõrákosi Rika-tavakon szabad horgászni, azonban a vargyasi már megint a polgármesteri hivatal tulajdonát képezi, a Technika-tó is magántulajdonban van, így ezekre külön szabályok vonatkoznak. Kilencven napon belül az általunk felügyelt területekre ki fogunk tenni egy hírdetõtáblát, amelyen tájékoztatjuk a horgászni akaró személyt arról, hogy ki adminisztrálja a területeket. Az ellenõrzéseket sem hagyjuk abba, úgy döntöttünk, hogy a baróti medencében az ellenõrzéseket a RIKA végzi, de az AJVPS is bármikor kérheti az engedélyeket. Együttmûködési szerzõdést kötöttünk a baróti rendõrséggel, három hónapra elõre elkészítettük az ellenõrzési programunkat (grafikon) is. A tilalmakkal kapcsolatosan a csuka tilalmi ideje március 31-ig tart, míg a békéshalakra való általános horgászati tilalom valószínûleg április elejétõl kezdõdik.
Az elnök arra az újdonságra is felhívta a figyelmet, hogy ezentúl az új tagoknak, ha engedélyt akarnak váltani, bármelyik egyesületnél,  egy vizsgalapot kell kitölteniük, aminek következtében eldöntik, hogy alkalmas vagy sem arra, hogy horgászengedély birtokosa legyen.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 707. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.