Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.03.04.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 707. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.03.04. Közélet

Halló, Vargyas, kész a gödör, jöhet a mész!
(antal)  A fenti, Erdõvidéken közkedvelt aranyköpés valamikor az ötvenes években hangzott el, egy esztenáról lehozott, félanalfabéta kollektív elnök szájából. A frissen kinevezett elvtárs nem tudta, hogy verklizni kell, majd a központtól kérni a kívánt számot.
Ha már az ötvenes évek telefonjánál tartunk, ilyenen csengetett az egyik rajoni elvtárs május elsején, az udvaron alkoholmámorosan ünneplõ kollektívbe. Miután az irodában éppen bakterkedõ János bácsival nem tudott szót érteni, idegesen kérdezte meg, hogy: magán kívül van-e ott még valaki? Az öreg jóindulatúan válaszolt, hogy ebben az órában már mindenki magán kívül van.
A mobiltelefonok világában is születtek humoros történetek. Nem ritka a kakaskukorékolás, tehénbõgés vagy különbözõ humoros mondások csengõhangként rögzített változata. Egy idõben telefonom csengõhangjaként egy recsegõ hangú illetõ kiáltotta egyre hangosabban és idegesebben, hogy , "Valaki vegye fel már ezt a telefont". Hívtak telefonon, és  megkértek, hogy érdeklõdjek bizonyos mennyiségû és minõségû deszka után. Éppen jelen volt a hívásnál kedves ismerõsöm, aki jártas volt hasonló témában, megígérte, hogy másnapra választ ad a telefonbeszélgetés nyomán felmerült kérdésekre. Másnapra persze elfelejtette megérdeklõdni, de éppen jelen volt, mikor hasonló kiabálással csengett a telefonom. Erre a fejéhez kap az illetõ, hogy "Joojj, ez a decckás". Meglepõdtem, ezt honnan mondja, mert egészen más hívott. Mire õ válaszol, hogy "Ejsze üsmeröm a hangját."
A telefonálásnak is mindenképp megvannak a maga szabályai és kultúrája.
Felhívva egy udvarhelyi céget, a következõ párbeszéd hangzik el.
Alig csenget a telefon: - Kovács Sárika vagyok, a Falovak Kft. alkalmazottja, mivel segíthetek Önnek, kedves uram? - A fõnökkel szeretnék beszélni. - Sajnos a fõnök üzleti tárgyaláson van, s a mobilja ki van kapcsolva, de tessék mondani, én nem tudok segíteni?
- Sajnos nem, mert személyes ügy. - Nem gond kedves uram, visszahívjuk, a fõnök kb. egy óra alatt végez, lesz szíves a nevét s a telefonszámát. Mikor alkalmas önnek, hogy visszahívjuk? - Köszönjük szépen a megértést. Kellemes szép napot kívánunk. Viszont hallásra.
Ugyanez a beszélgetés erdõvidéki változatban: 
Hosszú csengetés, esetleg másodszori tárcsázás után, nagy nehezen felveszi valaki a telefont. Hang semmi, de a kattanásról s a szöszmötölésrõl sejted, hogy van valaki a másik végén. Jó napot kívánok, X Y vagyok az Erdõvidék szerkesztõségébõl. - Jõ napot. - A Pléfazék Kft telefonja? - Az. - Kivel beszélek? - Margittal. - Margitka drága, a fõnökkel szeretnék beszélni. - Nincs itt. - Nekem nagyon fontos volna, nem tudja, hogy érem el? - Nem tom. - Nem tetszik tudni körülbelül sem, hol érhetem el? - Nem mondta. - Köszönöm, viszonthallásra.
Mire se szó, se beszéd, a kattanásról tudod, hogy lecsapta.
   Eszembe jut a kollektív elnök, kész a gödör, jöhet a mész.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 707. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.