Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.03.04.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 707. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.03.04. Közélet

Székelyföld, ahol mi vagyunk a legfontosabbak
Beszélgetés Nagy Józseffel, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség, valamint az RMDSZ baróti szervezetének elnökével, aki Barót és a környezõ községek küldötteként vett részt múlt szombaton az RMDSZ kongresszusán, Nagyváradon.
Milyen volt a kongresszuson a hangulat?
A kisebb baleseteket leszámítva, (több médiaforrásból is értesülhettek, hogy egyik jelenlevõt rosszulléte miatt mentõvel kellett elszállítani a helyszínrõl), jó volt a hangulat. Magasztos érzés volt a romániai magyarság jelképes együttlétét látni, hiszen majdnem minden magyarok lakta vidék képviselve volt. Ha minden egyes küldött hazaviszi és megosztja az üzenetet, akkor az egy újabb lépést jelent a közös célok megvalósítása felé.
Melyek lennének azok a célok?
A romániai magyarság egységben tartása, érdekeinek képviselete a politikai és társadalmi szinten is. Tovább haladni a huszonegy éve kiépített úton, megerõsíteni az eltelt idõszak alatt kivívottakat, és küzdeni azért, amit eddig még nem sikerült megvalósítani. Nehéz idõket élünk, amely nemcsak az erdélyi, romániai magyarok életére nyomja rá a bélyegét, hanem a teljes lakosságra. Ilyen helyzetben nem a konfliktusokat kell keresni. Én mindig az építõ egyetértés híve voltam. Meg kell keresni azokat az eszközöket, lehetõségeket, amelyekkel jól gazdálkodva a megfelelõ mederbe lehet terelni a dolgokat.
Itt a kormányon maradásra is gondol?
Akár arra is. Annak ellenére, hogy emiatt az RMDSZ-t több támadás érte, mind román, mind magyar oldalról, a szövetségben a többség úgy véli, hogy a koalíción belüli megállapodások ez idáig állják a helyüket, ezért nem szabad felrúgni azokat. Legyünk tárgyilagosak, és nézzük a számokat, az utóbbi idõben több olyan pénzek érkeztek Erdõvidékre, amelyekrõl magyar miniszterek nélkül nem biztos, hogy hallhattunk volna. Például a bölönpataki patakmeder és a bölöni híd feljavítására, a nagyajtai mûvelõdési otthon mûemlékké nyilvánítására, a vargyasi mélykútfúrásra, amely által rácsatlakozhatnak az ivóvízhálózatra, nyílt lehetõség. Ezek mellett több pályázat összeállításában, elbírásában segítkeztünk. Hadd említsem meg a sokat hurrogott Borvizek útját és a baróti kórházat is, amelyekre szintén szereztünk pénzt, az már nem egészen a mi dolgunk, hogy azokkal a helyiek miként gazdálkodnak.
Térjünk vissza a kongresszusra, az elnökválasztáson kívül milyem konkrét hozadéka volt még?
Az adminisztratív kérdések mellett több határozatot is elfogadtunk. Állást foglaltunk az Európai Unió új gazdasági stratégiájáról, amely az Európa 2020 nevet viseli, az RMDSZ az erdélyi Magyar közösség jövõjét a régiók Európájában látja, az erõs Európában, amelyben a felzárkózás közös érdek, a régiók újrafelosztására van szükség a területi kohéziós politika sikeréhez, versenyképes erdélyi gazdaság teremtése az elsõdleges dolog. Szintén állásfoglalásban mondatott ki, hogy a kedvezményes honosítás feltételeinek megteremtése mellett szükségesnek tartjuk, hogy a Magyar kormány konkrét programot fogalmazzon meg a szülõföldön való boldogulás támogatására, hiszen meggyõzõdésünk, hogy a romániai magyarok, állampolgárságtól függetlenül továbbra is jelenlegi lakóhelyükön képzelik el jövõjüket. Továbbá állásfoglalás született a 2011-es népszámlálás ügyében, amellyel az a célunk, hogy a magyarok minél nagyobb számban vállalják és nyilvánítsák ki nemzeti identitásukat, ugyanakkor azt az óhajt is megfogalmaztuk, hogy legyen európai szintû politika a nemzeti közösségek védelme.
Meglepõdött, hogy a közönség úgymond programon kívül a román és a magyar himnusz mellett a székelyt is énekelte?
A székely himnusz éneklése nem volt meglepõ, mert a korábbi kongresszusokon is elhangzott, a különös az volt, hogy ez Székelyföldön kívül, Partiumban történt. Ehhez csak azt tudom hozzáfûzni, amit Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor nyilatkozott a sajtónak a Székelyföld identitásának, intézményrendszerének közös megerõsítésével, tovább dolgozásával kapcsolatosan mondott, éspedig: olyan közhangulatot szeretnénk teremteni, mely végre a székelyföldi emberekrõl szól, Bukarestben, Budapesten, Brüsszelben mindig van valami más fontosabb, ezért kell egy olyan hely, ahol mi vagyunk a legfontosabbak. Nem baj, ha ez a hangulat kivetül Székelyföld határain túlra is, kicsit jobban vagyunk, ha a szórványban erõt meríthetnek a példánkból.
 Lejegyezte: Havelka Ferenc – Attila


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 707. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.