Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.03.04.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 707. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.03.04. KözéletRMDSZ-es igen, MPP-s tartózkodás
A.E. A csütörtökre összehívott rendkívüli tanácsülés egyik hozadéka az volt, hogy módosításokkal, de elfogadták Barót város költségvetését, ami egyébként nem haladja meg a százmilliárd lejt, és ha a saját jövedelemét nézzük a városnak, akkor még az ötvenmilliárd lejt sem érné el. Ebbõl kell tehát gazdálkodni az elkövetkezõkben, s mint ahogy az ülésen a könyvelõnõ, Szász Ilona elmondta, a túlélésre van beütemezve ez a költségvetés. Ennek ellenére mégis akadtak bonyodalmak, pl. a vízszolgáltatóra szánt 50 ezer (500 millió) lejes szubvenció esetében.
Kétszer kellett elõterjeszteni
Másodjára azonban elfogadták, igaz most is voltak olyan tételek amelyre az RMDSZ frakció módosító javaslatot tett. Az ülésen elhangzott az is, hogy mivel ki volt függesztve és hat nappal a tanácsosok kezébe volt adva a költségvetés, mégsem tett le senki módosító javaslatot erre, ez mindenképpen egyfajta visszaélés a testület részérõl. Mindezek ellenére az RMDSZ javasolta, elsõként a vizes szubvenció csökkentését ötven ezer lejrõl tízezer lejre. Ez a módosító javaslat az MPP-s tanácsos Márton István-ban kisebb felháborodást idézett elõ, hiszen mint elmondta, szerinte nem elég a tízezer lej, hiszen jön a tavasz és az olvadás, mi történik akkor ha a várost felveszi a szennyvíz, hiszen mindenki tudja milyen állapotokban vannak a vezetékek. Most is több negyedben telnek fel a tömbházak, mi több, a vízszolgáltató munkásai is panaszkodnak, hogy nem bírják már a jelenlegi felszereltséggel a hibák orvoslását, mindenképpen vomára (szivattyúval ellátott autó) van szükség, aminek a bére egyszeri kiszállásra kétezer lej körül mozog, így méltatlanul kicsinek tartja a módosító javaslatba elõirányozott összeget. Végül kisebb vitát és tanácskozást követõen az RMDSZ ezt az összeget 15 ezer lejre növelte, amíg az MPP javaslatában 25 ezer lej szerepelt. Az RMDSZ továbbá a megmaradt vízre szánt támogatásból a sportnak 5 ezer lejt, a két iskolának száz-száz ezer lejt, a Translocnak ugyancsak százezer lejjel több támogatást javasolt. Ezt a módosítást egyöntetûen el is fogadta a testület, az MPP tanácsosai azonban ezen módosítások ellen szavaztak, de mivel megvolt a többség, így érvényt nyert az RMDSZ-es tanácsosok akarata. Ennek függvényéban: sportra 25 ezer lejt, a Translocra 27 ezer lej van betéve. A Baróti Szabó Dávid Középiskolára 115 ezer lej van beütemezve anyagköltségre, ez most megtoldódott még tízezer lejjel, a Gál Mózes I – VIII. Osztályos Iskola pedig a 85 ezer lej helyett 95 ezer lejbõl gazdálkodhat idén. Ilyen anyagi helyzet mellett is szeretnék folytatni a már elkezdett beruházásokat, tömbházak szigetelését (142 ezer lej), a miklósvári kultúrotthont (260 ezer), a felsõrákosi 38-as utat (50 ezer), a szeméttároló bezárását (30 ezer), az ANL-s tömbház zöldövezetét (188 ezer), a városi temetõ bekerítését (20 ezer), utak és járdák karbantartását (130 ezer). Az elõterjesztett költségvetést nyolc igen szavazat és öt tartózkodás mellett módosításokkal elfogadták. 
Ötmilliárd lej is bukhat rajta
A Kicsi-bodost Baróttal összekötendõ út megvalósításánál gondok akadtak. Ugyanis az egész területet kell megvásárolni ahhoz, hogy tovább tudjanak dolgozni, a földtulajdonos meggondolta magát, és nem hajlandó eladni a hetven árat, csak ha megveszik az egészet, ami összesen tíz hektár (100 ezer négyzetméter), ami közel 55 ezer lejébe kerül a városnak. Azonban, ha nem tudnak megegyezni a felek, valamint a tanács nem adja rá áldását, akkor közel ötmilliárd lejt veszíthet rajta. Ugyanis amíg nincs meg az adásvételi szerzõdés vagy a tulajdonos nem adja beleegyezését, arra, hogy ott dolgozhassanak, addig kénytelenek várakozni. Az RMDSZ bár beleegyezését adta, mégis úgy gondolja, hogy határoztak, de semmi konkrétumokat nem tudnak. Mi van akkor ha a tulajdonos meggondolja magát, és nem megy bele az üzletbe, vagy ha holnap már az ötven helyett százezer lejt kér, nem lett volna-e jobb ha kötünk a személlyel egy elõszerzõdést és utána döntünk majd? - tették fel a kérdést.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 707. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.