Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.10.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 686. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.10.08. Sport

Több a horgász, mint a hal
 A.E.  Mostanság még inkább igaz a mondás, hiszen oly idõket élünk, amikor bizony a nincstelenség olyan embereket is vízpart közelébe csal, akik normális esetekben egyáltalán nem hódolnának a horgászat nyújtotta élményeknek. Hogy több a horgász, mint a hal - mondatot a hétvégén úgy is fordíthattuk volna, hogy több a horgász, mint a csuka, bizony a mérhetetlen túlhorgászás egyik legtöbbet szenvedõ áldozata ez a nagyszerû ragadozó, hiszen a rá vadászók kegyelmet nem ismerve ölik, pusztítják, és nem kímélik még az egészen pici példányokat sem, szomorú, hiszen ha jól meggondolja az ember, az alig egy nyaras csukán bizony nem sok falat terem. Hétvégeken sokakat a hideg ellenére is a tavak, patakok mentén ér a hajnal, hiszen a jónak vélt horgászhelyért lassan-lassan meg kell küzdeni, ezért már pirkadatkor nagy a jövés-menés. A hétvégén a Pumpaházi II (Szaros) holtárokhoz látogattunk, és meglepve tapasztaltuk, hogy bár fél hétkor érkeztünk, már jócskán 25 felett volt azok száma, akik arra vártak, hogy picit világosodjon. Természetesen mi is csukászni mentünk, ám ahogy telt az idõ, egyre inkább megbizonyosodtunk arról, hogy ezen a kellemesnek igérkezõ napon valami miatt a csukafogás elmaradt. Hasonló helyzetben volt a közel száz horgász is, amely a holtárok több pontján is kipróbálta szerencséjét, eredménytelenül. Ilyenkor az emberben rengeteg kérdés fogalmazódik meg, vajon nincs ma a csukának kapókedve, vagy egyszerûen annyira megritkult az állomány, hogy lassan az sincs, amit fogni, s bizony elnézve a rengeteg dugót a víz felszínén, inkább az utóbbi az, amely valóságosabban hangzik. S ha nem húz a csuka, akkor jöjjön a messze földön immáron híressé vált pontyivadék, több kilónyi kis pontykák estek áldozatul a meddõnek bizonyult csukászó napnak. Igaz sokak számára érthetetlen az, hogy az alig féltenyeres halból mire futja, azonban aki korgó gyomorral érkezik, annak bizony ez a túlését jelentheti. Kérdés az, hogy meddig, és mi lesz, amikor ez is elfogy? Ugyanakkor azok az illetékes személyek – akik tehetnének azért, hogy ha már a természet úgy akarta, hogy a Pumpaházi II holtárokba is ponty kerüljön, akkor az maradjon is meg – egyelõre egymásra várnak.

HORGASZVERSENY
 Nagyszerûen megszervezett horgászversenynek lehettünk részesei nemrég, szeptember 19-én. "Akár a jövõ héten is eljönnék"-hangzott el akkor néhány pecás szájából. Erre reagálva, és folytatva a páros versenyek szervezésének hagyományát, a RIKA Horgászegyesület vezetõsége úgy döntött, hogy  idei õszi páros versenyét a Keleti (Nagyerdõ-alatti) tónál tartja, megkímélve ezzel az árvíz által igencsak meggyötört Pompaházi-tó állományát. Az eseményre október 16-án 8 órai kezdettel kerül sor és ezután a RIKA KUPA nevet viseli. Két, egyesületünk által kiadott, 2010-re érvényesített engedéllyel redelkezõ személybõl álló csapatok jelentkezését várjuk október 14-ig a Cola bárban. A részvételi díj fejenként 10 lej, mely összeg magába foglalja az ebéd árát és a szervezési költségeket. A szabályzat újszerû lesz, mivel lehetõséget ad a csapaton belül az egyéni teljesítmények felmérésére is. Az elsõ, három órás fordulóban a társak külön-külön, különbözõ szektorokban versenyeznek,  és az így szerzett pontszámokat összesítve viszik tovább a második fordulóba, ahol aztán már egy helyen horgászhatnak végig. Minden versenyzõ egyetlen botot használhat, egy horoggal és úszóval ellátva. Az értékelésnél csak a kárászt vesszük figyelembe. A szerncsés gyõztesek díszes oklevelekkel és kupákkal gazdagíthatják vitrinjüket.
 Megyes Zoltán


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 686. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.