Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.10.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 686. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.10.08. KözéletA Romtelecom a Románokért Alapítvány Kemény Ötletek nevû versenyének különdíját a baróti Gaál Mózes Általános Iskola VII. osztályos diákja, Bocz Hunor – Chris nyerte el. Lapunk a tehetséges fiút faggatta:

Mit tartalmazott az általad bemutatott projekt?
Teljesen automatizált háznak a tervét, amelynek minden információja, leírása megvan a megépítéshez, kapcsolási tervet és programokat is beleértve. Ezt a projektet nagyon sok célra lehet használni a háztartáson belül, beszélõ ház, ha azt mondom, hogy villany, akkor az felkapcsol, ha villámot detektál, lezárja az áramot, van benne robotizált takarítás, a postaláda automatikus megfigyelése, tapson keresztül be tudjuk a tévét kapcsolni. Ha a szobában nincs emberi jelenlét, akkor a villanyok lekapcsolnak abban a szobában. A szivarfüst érzékelésekor automatikusan kinyitja az ablakokat, elvégzi a reggeli szellõztetést. Van olyan modul is benne, hogy ha nagy mennyiségben érzi a füstöt, riasztó hang által értesíti az embert, kihívja a tûzoltóságot, a virágok automatikus megöntözését is tartalmazza. A To do list emlékeztetõt is tartalmaz, óra és dátum integrálva. Tartalmazott egy teljes bemutatót leírásokkal, hogy mindenki el tudja készíteni, voltak benne  kisebb videók a programok instalálásához. 16 funkciót tartalmaz a projekt. A verseny eltelte óta 2 nagy elektronikai cég keresett meg, akik szeretnék alkalmazni a projektemet, azzal is a romániai lakosok körülményeit javítani.

Mit szólt a zsûri a tervedhez?
Azt mondták, hogy ez nagyon komplex projekt, ilyen smart home projekt, ennyi modullal még a világon nincs. Csodálkoztak, hogy egy hónap alatt egy gyermek hogyan tudta megcsinálni. Amikor egy sor szakkifejezést soroltam fel, a keresztkérdések megválaszolása után meggyõzõdhettek, hogy nem betanultam a szövegem, hanem tényleg én készítettem a tervet.

Mióta foglalkozol programozással?
Már régebbrõl, a legjobb eredményem, amit eddig elértem, 4. hely világhálós vetélkedõ világszakaszán, amelyrõl korábban az Erdõvidék hetilap is beszámolt. Voltam a Budapesten megszervezett Magyarok a Marson, alkalmazott mérnöki tudományok versenyén, ahol egy olyan szimuláció volt, hogy a Marson növényeket fedeztek fel, és a robotok különféle mûveleteket kellett hogy végrehajtsanak.

Hol tanultad az informatikát?
Azt, amit én csinálok, inkább mechatronikának (informatika, programozás, elektronika, robotika, mechanika, design) nevezném. Van egy barátom, aki a Microsoft cégnél dolgozik Amerikában, Richmond-ban, õ adott könyveket, és látott el különféle információkkal, akivel a világhálón keresztül tartom a kapcsolatot, és édesanyám egyik munkatársa által ismertem meg. Van otthon számítógépem, és támogatók által egész laboratóriumom is, alkatrészeket, meg mindenféléket adtak, persze reklám ellenében, a robotra például ki kell ragasztanom a logót, szórólapokat osztok, médián keresztül is bejelentem.

Naponta mennyit ülsz a számítógép elõtt?
A tanulás után, amely a hobbi mellett is elsõ helyen van, teljesen kitölti a szabadidõmet, szinte ki sem szoktam járni. Anyu bele-bele szól, de mivel látja, hogy eredménye is van, így megengedi.

Hogyan néznek az osztálytársaid?
Az osztálytársaim nagyon megértõek, tetszik nekik, hogy robotokat készítek, annak a hírére, hogy újságban írnak rólam, mondták, de jó nekem, ezen kívül ellátom õket tanácsokkal, gyakorlati útmutatásokkal is.

Most jelen pillanatban min dolgozol?
Vannak olyan világszakaszú versenyek is, amelyek például a Microsoft innovációs keretein belül zajlanak, ezért nem tudok semmilyen információt kiszolgáltatni. Annyit elmondhatok, hogy két nagy versenyre készülök, az egyik a magyarországi szabadfogású számítógép verseny, a hobbielektronika videópályázat. Szeretném továbbra is az automata ház projektet tovább fejleszteni, remélem, hogy Romániai is eljut Amerika  szintjére technológia terén.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 686. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.