Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.10.01.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 685. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.10.01. KözéletH.F.A. A korábbi félreértéstõl és a lapunk hasábjain megjelent helyesbítéstõl eltekintve, Horthy Miklós mégis járt Baróton, igaz nem lóháton és személyesen, hanem egy könyv formájában, amelynek a szerda délutáni bemutatója nem a hagyományos módon történt Erdõvidék Múzeumában, hanem elõrehozott idõpontban és katonai felügyelet alatt.  Több neves könyvkiadóval versengve a baróti Tortoma jelentethette meg a hetven évvel ezelõtt 1940. szeptember 5 – 13. között, a második bécsi döntés következtében Észak-Erdélyt és Székelyföldet birtokba vevõ magyar honvédség bevonulásának emlékére készült, Erdélyi bevonulás, 1940 címû, Illésfalvi Péter és Szabó Péter magyarországi történészek által szerkesztett kötetet. „Több általunk nem olvasott sajtótermék is azt tartotta fontosnak kihangsúlyozni az eseménnyel kapcsolatosan, hogy a bevonulók atrocitásokat hajtottak végre, és a román lakosság milyen szenvedéseket élt meg. A jelen kötet részben adalék az eseményekhez, és bizonyítéka annak, hogy korántsem minden a híresztelések szerint történt. A valósághû ábrázolás érdekében folyamodtunk korbaeli fotókhoz, hadiokmányokhoz, sajtóanyaghoz, személyes visszaemlékezésekhez.” – hangsúlyozta Szabó Péter társszerkesztõ, a kötet szerda délutáni bemutatóján Erdõvidék Múzeumában, amely a megszokottól korábban, kora délután zajlott, mivel a könyvet több városban is bemutták.
A baróti helyszínen, a Károli Gáspár teremben még megtekinthetõ a második világháborús emlékgyûjtemény, így a kiállított katonabábuk õrködtek a könyvbemutató alatt. illésfalvi Péter azt emelti ki, hogy a kötet gazdag fényképanyagának jelentõs része eddig sehol nem jelent meg, többek közt olyan ritka anyagot is tartalmaz, mint a nemrég egy ház padlásán megtalált korabeli, több, mint száz színes diapozitív, ugyanakkor elmondta, hogy pár fotó kivételével Erdõvidékre vonatkozó anyag alig került birtokukba. A közönség körében többen is akadtak olyanok, akik igaz hogy gyerekként, de tanúi voltak a magyarok bevonulásának. Egy olaszteleki néni például arra emlékszik, hogy náluk szállott meg Bencsik János hadnagy, akinek a kutyáját Hattyúnak hívták, egy baróti visszaemlékezõ pedig úgy tudja, hogy egy ma már nem létezõ épület a lévai Rusz Jánosnak és közel ötven katonának adott szállást.
Többen is tudnak a románok és magyarok közti összetûzésekrõl, de az csak a helyi lakosok közt volt, ezek közé tartoznak az erõszakkal felépített ortodox templomok lerombolásai is, amelyekkel kapcsolatban valaki egy magyarhermányi esetet is felemlített: A falunkban igaz, hogy a román templom mûemlék volt, mert csak mû emlékszünk arra.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 685. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.