Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.09.24.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 684. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.09.24. Közélet

Albert Egon  Lassan foga lesz a napnak, az idõjárás hidegre fordul, s a még könnyedén túlélt nyárt követõen nehéz idõket jósolnak a szakértõk, igaz hónapok óta ezt teszik. Ezidáig évekig azt halottuk, egyszer csak jobb lesz, most már ezt sem halljuk, de hát épeszû ember ezt nem is igen hangoztatja, fõleg, ha a mostani helyzetet vesszük figyelembe. Az elmúlt húsz év demokráciájában állandóan ott csillogott a politikusok által felkínált csalfa remény, hogy elõbb-utóbb jobb lehet, csak még egy kicsit kell zsebbe nyúlnunk, csak még egy kicsit kell meghúzni a nadrágszíjat, egy-két hónap nélkülözés, és utána majd égbõl pottyan a kenyér és postás hozza majd a sült galambot. Most bár pufuleþi-(újabban criza miccs)re fussa majd, fõleg úgy, ha a téli hideggel együtt megérkezik a gázszámla, hogy a többi kiadást ne is említsük – ám enni mindig kell, mert alapvetõ igényünk a túléléshez, s bár folyadékkal több hétig is kibírja az ember, mégis ijesztõen hat, hogy valódi túlélõkké válhatunk, és a tévé képernyõjérõl oly ismerõs túlélési technikákat élesben is elõbb-utóbb kipróbáljuk majd. Igaz Uniós felmérések szerint – általában minden héten készül legalább egy, ami Románia rózsás helyzetét vesézi ki – országunk az alkohol és a szivar fogyasztásban, bizony az élmezõnybe tartozik, mindenképpen elgondolkodtató számadat, húsz szál cigi mintsem egy kenyér a családnak, arra jut, erre meg  nem, tényleg ennyire elvadultunk, vagy a nincstelenség annyira összezavart, hogy szinte állatként viselkedünk? Miközben megvetjük az utcán csaholó és a szemeteseket kiöntõ kutyákat,  ha jól megnézzük, a kobór eb sem nem szemetel többet, mint az a polgár, aki hulladékát naponta szétdobálja. Az egyik áldozat, akit nem is olyan régen – talán egy éhes – kutya harapott meg, jegyezte meg, hogy most még a kutyák harapnak, de mi lesz télen, akkor az emberek is ezt fogják tenni? Igen, mi lesz ezzel az országgal, amelynek egykoron húsz éve éppen decemberben, egy új jövõt ígértek? Most rettegve, éhezve, alkoholtól elbódúltan éli meg az új idõk beköszöntének évfordulóját? Húsz év alatt, egy biztos, semmit nem tettek, egyszerûen mindent, ami élt, és mozgott, amibõl el lehetett lopni, abból nem csak részeket, hanem mindent elherdáltak.
Vádaskodni lehet, azt mindenki tud, mert ezt a legkönnyebb, mégis a vád nem elég ahhoz, hogy túléljünk, igaz aki négy napja nem evett, annak maradt még hite, Istene ahhoz, hogy higgyen legalább a mában?!


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 684. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.