Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.07.02.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 672. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.07.02. Sport

Halak a réten
 Az ágostonfalvi hídnál szerdán vonult le az árhullám (az Olt), ez azonban a már megáradt Pumpaházi tó helyzetét nem igazán tudta befolyásolni, szerencsére a meglévõ gátak megvédték a tavat a megáradt folyótól. A Pumpaházi, valamint a Pumpaházi 2-es (szaros) holtágak egészen a köpeci keresztútig áradtak ki, tengernyi vízzel borítva el a földeket, legelõket, ám a földeket nem csak a víz árasztotta el, több száz tonna hal is szabadon kószál az áradásnak köszönhetõen.
Mivel az Olt folyó szintje is megnõtt, lassította a Kormos-patak folyását is, ami a medrébõl kilépve elárasztotta a környezõ mezõket, csatornákat. Ennek következtében a Pumpaházi 2 (szaros) tó vízszintje  megemelkedett, és a vasúti töltésnél a  híd alatt átjött a gát út felöli oldalára, majd az Ágostonfalva felé vezetõ útszakaszon található 2 kis híd alatt áramlott a Pumpaházi tó felé, teljesen elárasztva azt. A Barót pataka pedig átlépve az új medrét, Köpec felõl a régi Barót pataka medrébõl táplálta az alacsonyabban fekvõ Pumpaházi tavat, addig áramlott a víz órákon át, amíg a két terület szintkülönbsége ki nem egyenlítõdött.
Mi lesz a halakkal?
A károk egyelõre felbecsülhetetlenek, a hálókocsikat felvette a víz, amit lehetett, még idõben kimentettek, most az õrök a gát tetejérõl tehetetlenül szemlélik a történteket.
A RIKA horgászegyesület vezetõi  azon tanakodnak, hogyan tudják majd megõrizni a tavat, amikor majd a víz kezd visszahúzódni, és a hátramaradt mélyedésekben kint rekedt halakat, elkezdik "vadászni" az orvhorgászok, haltolvajok.
Szeretnék, ha minél több halat sikerülne visszatelepíteni a tóba, hogy ha majd a víz visszahúzódik, és felszárad a lerakódott iszap, újra visszaállhasson a tó eredeti szépsége, halbõsége, és újra horgászható legyen. Erre azonban sajnos még várni kell, ekkora mennyiségû víz visszahúzódása sok idõbe telik, ráadásul a Pumpaházi tónak nincsen leeresztõ csatornája, így a víz heteket maradhat majd a földeken. Hatalmas kár érte a baróti RIKA sporthorgász egyesületet, mivel a mûködéséhez, fenntmaradásához szükséges bevételi forrást az eladott napijegy árakból fedezték, sajnos a katasztrófa miatt egyelõre lehetetlen a horgásztatás, így az egyesület anyagi forrás nélkül maradt.
A horgászok összefogására, segítségére lesz majd szükség, hogy megmentõdjön a Pumpaházi tó halállománya, és összetakarítódjon a hátramaradt hordalék, szemét.
 A szerkesztõk

Olvassa az Erdõvidéki Horgász
weboldalát:
www.erdovidekihorgasz.webuda.com


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 672. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.