Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.07.02.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 672. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.07.02. Közélet

 Ha egy nemzeti közösségtõl – mint a magyarság Romániában, Erdélyben – elveszik intézményeit, közösségi javait, attól a jövõjét veszik el, nemzeti identitása megõrzésének erõsítésének lehetõségeitõl fosztják meg. Ha attól, akinek évszázadokon át a föld jelentette a megélhetést, a holnapot, az éltetõ gyökereket – nos, ha ettõl az embertõl, kisközösségtõl elveszik darabka erdejét, kaszálóját, néhány vékás szántóföldjét, attól a Szülõföldjét veszik el. Akitõl elveszik a Szülõföldjét, az gyökértelenné, jövõtlenné és reménytelenné válik. Ahhoz, hogy szülõföldünkön maradjunk és megmaradjunk, a megélhetési lehetõségek, a gazdasági feltételek is biztosítva kell hogy legyenek. A most visszakapott egyéni és közösségi javak, az egykori közbirtokossági földek és erdõk ezt a lehetõséget biztosítják. De ez csak a lehetõség, egy olyan hosszan tartó folyamatnak a kezdete, amelynek a célja a nemzeti közösségünk folytonos anyagi és szellemi gyarapodása. Ez azt is jelenti, hogy visszakapott tulajdonunkkal jól és a saját javunkra kell gazdálkodnunk. Ebben a gazdasági kibontakozási folyamatban nagy szerep hárul a helyi önkormányzatokra, amelyek feladata és kötelessége a helyi közösségek akaratának erõinek célirányos összefogása. Ehhez a közös munkához, az önmagunk érdekében történõ összefogásához kívánok erõt, kitartást nemzeti közösségünk minden tagjának, és jogos törekvéseink megvalósulásához Isten áldását kérem! A visszaszolgáltatott erdõk és földek megtartása és ésszró felhasználása, egyéni és nemzeti közösségünk kötelessége. Átmeneti nehéz idõket élünk, s ilyenkor elindulnak a félrevezetõ fonalak. Eladni a fgöldet, szabadulni a gondoktól, hangzik a jelszavas ajánat. De ezen ajánlatok háta mögött mindig, egy jól körülhatárolt jól meggondolt akarat áll. Megvenni, megkaparintani a földhöz kötõdõ tulajdonjogot. Itt kell józanésszel mérlegelni, hogy kiknek és mi célból történnek a felvásárlási folyamatok.
A földnek ára van. Romániában, jelnleg a mezõgazdasági területek piaci értéke hatszorosan kisebb, mint a többi, európai országban. Jelenlegi árak ingadoznak a kötlerületeknél 1Eu/m2 és 3 EU/m2 között, valamint a beépíthetõ területeknél 5EU/m2 és 25 EU/m2, annak függvényében, hogy a terület város közelben vagy vidéki lakterületeken van. Tájékozódásképpen megemlítem a nálunk használt terület mértékegységeket:
1 hektár = 10.000 m2-rel vagy 100x100 méter.
1 ár = 100 m2-rel vagy 10x10 méter.
1 katasztrális hold =5.755 m2 vagy 40x40 négyszögöl = 1.600 négyszögöl
1 négyszögöl = 3,596625 m2.
A nagy befektetõk általában az ipari építkezésekre kiszemelt területeket szeretik megvásárolni mint külterület, s utána urbanizálják, amivel egyszerre 4-5 szörösére nõ a terület értéke. Ez kimondottan a helyi tanácsok érdeme. Az ajánlatnál legtöbbször hektár értékrõl beszélnek, ezzel elkápráztatva a járatlan eladót.
A legjobb az lenne, ha nem eladnók a földeket, hanem bérhasználatra adódna, 20-25 éves idõtartamra, így a tulajdonjog megmarad és a földterületek nem vándorolnak idegen kézbe.
Írásom tájékoztató jellegû, minden magántulajdonos egyéni ügye a földjei sorsának az intézésre.                  
Miklósi József mérnök


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 672. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.