Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.06.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 671. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.06.25. KözéletLevédették a Dracula Story nevet, és az Erdõvidékre tervezett Drakula Szórakoztató Park tervét ismertetõ, népszerûsítõ kisfilmet Rãcãsan Sorin ágostonfalvi származású üzletember szerkesztõségünkbe is eljuttatta, amely hanganyagának kivonatolt változatát olvasóinkkal is megosztjuk. Felhívjuk a figyelmet, hogy a közölt anyag tartalmáért nem vállalunk felelõsséget. A kisfilm információink szerint hamarosan a nagyközönség elõtt is bemutatásra kerül.

Drakula története
A kitalált legenda
„Ágostonnál  az Olt folyó bal partján, a rákosi hegyszoros bejáratánál állt Drakula gróf kastélya. A gróf országának területe virágzó és gazdag volt. Lakosai békében és összhangban éltek, örvendtek a föld terméseinek és gyerekeik ártatlan mosolyának. Drakula gróf segített az alatvalóin, jó és kegyelmes volt. Egy napon a rossz erõk elvették az eszét, megkaparíntván az õ oldalukra, ezáltal egy vérontásra vágyó szörnnyé változott, gonosz és kegyetlen lett, Istenben való hitét is elvesztette. Ebbõl az okból Drakula gróf országának lakosai szenvedni kezdtek, és megismerték a gróf gonoszságát és rémuralmát. Nagyajtán élt egy istenfélõ gyönyörû szûz, aki gyakran járt a helybeli templomba. Drakula gróf szerelmes lett a lányba, de õ ügyet sem vetett rá, a gonosztól megszálott nem türte ezt, elrabolta a szüzet, a templomba vitte, karjaiba zárva mohón csókolni kezdte, lassan a lány törékeny nyakához közeledett és megharapta. Megtszett neki az ártatlan szûz vér íze, és meg nem állt, amíg az utolsó cseppet is ki nem szívta, másnap a falusiak holtan találták a lányt a templom közepén, elvitték, és keresztény szertartás szerint eltemették a templom temetõjében. Drakula gróf nem hátrált meg a szûz sírjánál felállított szent keresztõl, kiásta õt, kiemelte testét a koporsóból és az ágostoni kastélyba vitte. Itt ismételt sátáni szertartások után a szûz testét vámpírok és farkasemberek éjjeli életére keltette.”

Egy kis földrajz
„Drakula gróf területe Erdélyben található, pontosabban a Szubkárpátokban, a Baróti-hegységnek a hargitai és persányi hegyláncokkal való találkozásánál a Baróti-medencében a következõ képpen: Délen Persány-Apáca-hegység,  Nagyajta, Bölön  az Olt jobb és bal partján lévõ területek, erdõk és vizek, Keleten a Barót-hegység csúcsáig, Köpec, Nagybacon, Kisbacon, Magyarhermán, Északon Hargita-hegység, Lövéte, Homoródalmás, Nyugaton Hortobágy fensík,  Alsórákos, Oklánd, Homoródkarácsonyfalva. A Rákos-domb, az európai piramis, amit kevesen ismernek, melynek három sziklás része és egy füves része van, ahol azt mondják, hogy Drakula gróf szûz hitvese és a többi vámpír áldozatokat követeltek megtöltvén a világot félelemmel és rémülettel.
Pirkadatkor mindezek a vámpírok elrejtõztek a 125 barlangból álló együttesben, amelyek a homoródalmási zónában, a Hargitai-hegyekben a Vargyas folyó völgyében található völgyében találhatóak. A homoródalmási barlangban a Csodakõ sziklánál, a Vargyas folyó szintjétõl húsz méter magasságban áll Drakula gróf sírja.”

Országos érdeklõdési cél
A Drakula Story célja
„Drakula gróf kastély építése az Ágoston dombon. A befektetés létrehozásának neve: Parcul de distracþii Dracula, a lignitbánya helyén, Felsõrákoson. A bejárati út modernizálása Drakula sírjához, a homoródalmási barlangnál. A kitûzött célok: a Turisztikai Minisztérium és Regionális Fejlesztési Minisztérium támogatásával és segítségével az egész Baróti-medence zónájának fejlesztése.

   A Vargyasi-szoros és az Olt szoros rákosi részének turisztikai fejlesztése. A világon a legnagyobb tematikai vidámpark építése, a faluturizmus fejlesztése, hotelok, panziók és szabadidõs területek létrehozása, egy csökkentett méretû repülõtér építése, könnyû repülõknek és helikoptereknek. Euróállomás építése Ágoston vasútutnak, új munkahelyek létrehozása különbözõ szakon a környékbeli lakosoknak. Egy társulat létrehozása a közterületek és vízek ügyében, a román és külföldi befektetõk vonzása, mint társak ebben az üzleti ügyben. Országos, megye, és helyiségi utak modernizálása, amelyek összekötik Brassó megyét, Udvarhelyet, Szentgyörgyöt és Csíkszeredát. Víz- és gázellátás, valamint a kanalizálás megjavítása Ágoston helységnek, Köpecnek, úgyszintén Nagyajtának, Vargyasnak és Felsõrákosnak.”

Egy kis környezetvédelem
„A Drakula gróf területének létrehozása, mint természetes rezervátum, ez megállítani az erdõírtást, és megóvná a növény és állatvilágot ezen a területen. Az elsalyátított erdõk és területek értéke legyen meghatárzova a román állam hivatalos szervei által.”

Végül a pénz
„70 %-a ennek a tervnek értékét a kezdeményezõ cég biztosítja, a magántõke bevonása által, 30% pedig más forrásokból.”<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 671. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.