Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.04.30.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 663. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.04.30. KözéletH.F.A. Három napos rendezvény keretén belül emlékezett meg a múlt hétvégén névadójáról, Borbáth Károlyról a vargyasi iskola. Pénteken az I - IV. osztályosoknak mesemondó- és rajzversenyt, az V - VIII. osztályosoknak pedig tantárgyvetélkedõt szerveztek, majd kiállítást nyitottak Szilágyi Ákos volt tanítvány és a jelenlegi diákok képzõmûvészeti munkáiból. Szombaton sportvetélkedõket, vasárnap pedig ünnepi istentisztelet keretén belül Borbáth Károly-megemlékezést tartottak. Az Erdõvidék hetilap az V - VIII. osztályosok vetélkedõjén vett részt, amelyrõl az alábbiakban röviden be is számolunk. "A diákjaink a tankönyvek kisebb részét jegyzik meg, a vetélkedõvel az volt a célunk, hogy közelebb hozzuk az elméleti részt, és a felhalmozott ismeretek gyakorlati oldalát is megismerhessék." - tájékoztatott Gödri Oláh Anna igazgató, magyar szakos tanár.
Az angol, magyar, román, matematika, fizika, biológia, kémia, földrajz, zene és testnevelés tantárgyi ismereteik mellett a diákok általános mûveltségüket és gyakorlati érzéküket is összemérhették. Az interaktív versenyen, hiszen a közönség is csatlakozhatott esetenként, játszva tanultak, tanulva játszodtak.
A matematikai ismeretek alapján, Püthagorasz tételének és egy 12 csomóval ellátott zsinór segítségével a sivatagban egy megadott helyrõl hogyan lehet a forráshoz jutni? Víz és köbcentimérõvel ellátott üveghenger segítségével hogyan lehet meghatározni egy szabálytalan kõ térfogatát? A fizika törvényei alapján hogyan lehet megállapítani, hogy két tojás közül melyik a nyers és melyik a fõtt? Hogyan áll össze az élõlények tápláléklánca? Meg lehet-e állapítani egy fametszetbõl, hogy milyen és hány éves fából vágták ki? Mi köze van Hamupipõkének a kémiához, vagyis hogyan választjuk ki a homokból a fûrészkorpát? Többek közt ehhez hasonló kérdésekre derült fény a verseny alatt, ahol közönségben fegyelmezetlenül ülõ diákokat azzal fenyítették meg, hogy következõkor a gyengéknek szerveznek vetélkedõt, és a rossz válasz esetén kötelezõ módon a közönségnek nevetnie kell.
A verseny végén közkívánatra a tanárok, diákok és a közönség együtt énekelt el egy népdalt, végül pedig azt derítettük ki, hogy az emlékkoszorú vásárlását megnehezítette az izlandi vulkánkitörés, ugyanis a szervezõk nem találtak az üzletekben élõ vágott virágot, mert azt állítólag mind egy szálig Hollandiából importálják kies vidékünkre.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 663. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.