Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.03.19.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 657. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.03.19. Közélet

A székely testvérek és a turáni átok
HAVELKA FERENC – ATTILA  Az elmúlt hét végén, ennek a hétnek az elején, az 1848 – 49-es magyar forradalom és szabadságharc ünnepségein Erdõvidék-szerte rengeteg beszéd hangzott el, mondjuk, beszéd hangzott el. Majdnem mindenik a nemzet egységét, a nemzeti összefogást hangsúlyozta. Egységet kiáltottak, székely testvéreket emlegettek.
A család szerteszét szóródott tagjai ünnepekkor összegyûlnek, fiatalok, öregek, szegények és tehetõsebbek, balogosok és jobb kezûek, egy asztal mellé ülnek, együtt fogyasztják el az ünnepi étkeket. Legalábbis így lenne helyénvaló. A székely testvérek hogy ünnepelnek?  Összegyûlnek évrõl-évre ugyanolyan szép számban, elfogadják egymást olyannak, amilyenek, szembe tudnak nézni egymással, meg tudnak bocsátani egymásnak? Mindezekre nemleges választ adott a legutóbbi ünnepünk is, itt kimondottan a Véczeri emlékmûnél tartott megemlékezésre gondolunk, ahol a legtöbb politikus jutott mikrofonhoz, és ahol talán a legkevesebb ünneplõ jelent meg.
Több megszólaló hibást keresett, bûnbakot kiáltott ki, legazemberezte székely testvérét. A családi hangulat a székely testvérek között egyre ellenségesebbé válik. Amint az egyik székely testvér mondta, a vér összeköt minket, de az érdek elválaszt, ugyanaz a székely testvér tett különbséget atyafiai közt, osztogatta a vádakat. Hol van a Krisztusi szeretet, hol a keresztény megbocsátás? Hasonló körülmények közt nem csoda, hogy egyre kevesebben gyûlünk össze közös ünnepeinken, nem szívesen szemléljük atyáink, székely testvéreink acsarkodásait.
Talán látnoki tehetsége volt Kotecz József felsõrákosi unitárius lelkésznek, amikor igét választott a szentírásból? Talán tehetsége volt látni, elõrelátni, hiszen évrõl évre ez történik a Véczeri emlékmûnél, amely a hõsök emléke helyett lassan a politikusok ismétlõdõ, egymásnak ellentmondó beszédeinek színterévé válik. Végezetül álljon itt a fájó, de valós Ige a Korintusiakhoz írt levélbõl: "Kloé hozzátartozói ugyanis azt a hírt hozták felõletek, testvérek, hogy pártokra szakadtatok. Arra gondolok, hogy akadnak köztetek, akik így nyilatkoznak: „Én Pállal tartok, én meg Apollóval, én Kéfással, én meg Krisztussal.” Talán megoszlott Krisztus?


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 657. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.