Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.01.15.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 648. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.01.15. Sport

Horgászok vagy haltolvajok, szeméthalmozók
A.E. Magunk mögött hagyva a 2009-es esztendõnt, egy kicsit nézzünk magunkba, hogy az elmúlt év horgásszerencséje mennyivel volt jobb az elõzõ évekhez képest. Sajnos hova tovább rosszabb a helyzet, egyre kevesebb a hal, és egyre több a haltolvaj, akik éjjel nappal jelen vannak vízeinken, tavainkon. De nemcsak a halrabló az aki pusztít, a vizeink vízminõsége is kivánnivalót hagy maga után. Mindnyájan láttunk már a patakokban autót mosó embert, aki fittyet hányva az élõvilágra és közvetlen környezetének épségére, mosódának képzeli az anyatermészetet.
A belehányt alkatrészekrõl hadd ne is beszéljünk, amelyek közül a legszennyezõbb és legmérgezõbb a kocsi akkumulátorok. Bármelyik erdõvidéki patakban kilométerenként talál az ember legalább 5-6-ot, szomorú, nagyon szomorú. A beleengedett szennyvizrõl nem is beszélve, a még meglévõ gyárak környezetbarát viselkedése is megér egy misét. Az itt élõ emberek semmit nem kímélnek, pöce és szemétgödröt varázsolnak patakaink, tavaink környezetébõl. A gazdaember, aki szoros kapcsolatban kellene, hogy éljen a természettel, érthetetlen modón csak a termést viszi haza, az elhasználhatatlan gazt, azt a patakba suvasztja, majd elviszi a víz. A Kormos, forrását követve szennycsatorna, szennycsatorna hátán, szemétheggyel fûszerezve. Lelkiismeretesen kötik bele az itt lakók a wc-jüket, nem is gondolnak talán arra, hogy egy város issza a mocskukat. Igaz, ha nem is issza, de benne fürdik.
A Barót vízét pedig már nem is érdemes megemlíteni, ez már nem is patak és nem is az életet adó víz folyik benne, ám ami a legrosszabb, senkit nem érdekel, nem is próbál tenni ellene. Ezek bajlós dolgok, melyeknek a végkimenetele nem kecsegtet rozsaszín jövõvel. Azonban nem is ilyen színben akarjuk látni a világot, annyi bizonyos, hogy legalább mi horgászok fogjunk össze, és mutassuk meg, hogy az új esztendõ egy kicsit másról is tud szólni. Ez lelkiismereti dolog, mindenki magában döntse el tettének mértékét és következményeit is. Ne feledjük, a természetet nemcsak leigázni és kincseit ellopni kell megtanulnunk, hanem azt is, hogy mit adunk ezért cserébe.
A tó, patak nem kér sokat, talán csak annyit, tartsuk meg az egyensúlyt, és figyeljünk, óvjuk a környezetét, ne öljük és ne pusztitsuk, hanem hagyjuk élni! Ápoljuk és tartsuk meg azt, amit nagyszüleink hagytak nekünk, most még megtehetjük, de holnap talán már késõ.

Hétfõtõl lehet engedély váltani
Az idei horgászengedély kiváltásához a következõ papírok szükségesek: személyazonossági igazolvány másolata, valamint fénykép, akik nyugdíjasok kell a nyugdíjszelvény is, a diákoknak pedig a keresztlevél fénymásolat és a diák igazolvány. Fényképet csak azoknak kell vinni, akik most elõszõr váltják ki az engedélyt, vagy elveszítették azt.

Mettõl meddig horgászhatunk?
Minden horgász álatal ismert tény, hogy a patakok, folyók két szakaszra oszthatóak: hegyivíz és síkvíz.
Marian István, a Rika Horgászegyesület elnöke érdeklõdésünkre elmondta, a Barót patak Kisbacon végétõl minõsül hegyi víznek, a Kormos, Füle felsõ végétõl ugyancsak hegyivíz, a Vargyas pataka, Vargyas végétõl, hegyivíz, az Ajta patak pedig teljes egészében hegyivíz.
Az egyesület elnökétõl megtudtuk, hogy jelenleg ezeken a patakokon is érvényes a Rika által kiadott engedély.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 648. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.