Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2008.10.31.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 586. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2008.10.31. Közélet

2008. október 27-én fogadtuk iskolánkban azt a csoportot , akik a Deák Ferenc és a Széchenyi István Szakközép- és Szakiskolát hivatalosan képviselték testvériskolai kapcsolat felvétele céljából. „Manapság meghatározó értékmérő, hogy egy oktatási intézménynek mennyi külföldi kapcsolata, testvérintézménye van”- fejezte ki köszöntő levelében, ugyanakkor örömét is nyugtázta Rozmán Sándor- a fent említett intézmény igazgatója.
Az új testvérintézményben  sokrétű képzés folyik. Szakképzéseik: egészségügyi, pedagógiai, faipari, épületépítészeti és elektrotechnikai, informatikai. A képzés több szinten folyik, szakiskolai és szakközépiskolai ( érettségit is ad), technikusi, azaz érettségire épülő képzés. Tanulólétszámuk sokkal nagyobb, mint a mi iskolánk tanulólétszáma. Ez érthető is, mert az említett iskola két intézmény öszszevonásából jött létre. Tanulólétszámuk 1360 fő körüli és ezen kívül 150 felnőtt képzésben résztvevő hallgatójuk van. Iskoláink kapcsolatában fontos szempont, hogy intézményeink több szakmai területen,  képzésben is, mint faipar és az informatika, valamint a közös nyelv rokonságot mutatnak. Hogy is alakult ki iskoláink között a kapcsolat?
Tóth László szaktanár- az idelátogató csoport vezetője- 1983-tól baráti kapcsolatot ápol Székelyföldön. Neki ajánlotta figyelmében a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpontot – mint testvériskolát - Dékány István Kovászna városának alpolgármestere. Ezt az ajánlást Tóth László tetté alakította felvéve a kapcsolatot Dimény János igazgatóval. A Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközép- és Szakiskola igazgatója Rozmán Sándor levélben fejezte ki üdvözletét és örömét, hogy a kapcsolat létrejött. A küldöttség ugyanakkor a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármesterétől, Dr. Gyimesi Endre, országgyűlési képviselőtől is hozta iskolánknak a polgármester köszöntő levelét, amelyben kifejezi, hogy örömmel értesült a két iskola közötti testvérkapcsolat kezdeményezéséről és reményét fejezi ki, hogy „valódi, szoros szakmai és baráti kapcsolat alakul ki a két intézmény között”.
A zalaegerszegi csoport körúton betekintést nyerhetett régiónkról, megismerhette nevezetességeinket így szűkebb környezetünkben is. Este a baráti beszélgetés folytatódott, tudomást szereztünk az ottani moduláris rendszerű szakoktatásról, versenyekről. Mindkét iskola képviselői egyetértettek, hogy a  szakmai kapcsolatot valóban szeretnénk elmélyíteni, tapasztalatcserét szeretnénk szervezni mind a nevelők, mind a tanulóink között. Vendégeinktől, akik kedden hajnalban indultak Zalaegerszeg felé a viszontlátás reményében vettünk búcsút.     
                                         Antal Izabella


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 586. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.