Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.12.11.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 643. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.12.11. Közélet

 H.F.A.  A minap két érdekes beszélõ kifejezést halottunk, mindkettõ az erdõvidéki székelyek nyelvi leleményességérõl tanúskodik, ezért az olvasóinkkal is meg szeretnénk osztani.
Áll egy szociális munkás az út szélén, hóna alatt egy vesszõseprû, egyik kezében égõ cigaretta, a másikkal telefonál, amint elhaladunk mellette, halljuk: Te, nem t'od, hogy mikor adják a szocsit? Hamar rájövünk, hogy a szociális munkások a segélyt, a szocsit várják.
A másik kifejezést egy vegyes asztaltársaságban hallottuk, ahol az élet nagy semmiségeirõl beszélgettünk, az egyik idõs néni – meg kell jegyeznünk, hogy kevés osztályt járt ugyan, de mindentudó tankönyvébõl, amelyben az összes alapismeret benne volt, amit egy akkori gyereknek tudnia kellett, még mai napig is hosszú sorokat tud felmondani – arról mesélt, hogy a kolozsvári házuk körül mennyi kellemetlenség akad, szóba ejtette a bérlõket, akiket ki sem lehet rakni, de nem is fizetnek, felemlegette a peres ügyeket és rövid idõ alatt többször is egy ismeretlen szót használt, amely valahogy így hangzott: pegubír.
Egy darabig tanakodtunk, vagy a néni mond rosszul valamit, vagy talán mi nem tudjuk mirõl van szó, de valami nincs a rendjén, ahhoz, hogy kiderüljön, a román despãgubire (kártérítés) magyarosítása és rövidítése a pegubír, és a néni biza tudta az idegen szó értelmét és helyes alakját, csupán nehéz volt kiejteni, így könnyített a dolgon.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 643. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.