Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2008.10.31.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 586. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2008.10.31. Közélet

 Hát azt a nagyközönség is szeretné hivatalos forrásokból megtudni.
2008. augusztus 7-én felröppent a hír, hogy egy török befektető cementgyárat létesítene Baróton. Az elsők között voltam, aki reagált is ezen szándék ellen, és felhívtam a városi tanács és a polgármester úr figyelmét, hogy erről  a problémáról csak akkor dönthetnek, hogyha Erdővidék helyiségeinek lakói előzőleg tisztességesen fel vannak világosítva, és beleegyeznek egy ilyen ipari termelőegység létrehozásába. A szeptember 11-én tartott tanácsülésen újból felvetettem a problémát, ami a polgármester úrból nem sejtett vehemenciát váltott ki, az RMDSZ bérencének titulált és megállapította, hogy jó, hogy csak egy darab van belőlem és nem több. Nem ismerem a vehemencia és a durva reakció okát (talán nem tetszett a kérdés), de az a véleményem, hogy ilyenkor egészségesebb lenne ha nem az indulatok, hanem az érvek és a jó érzés dominálna.
Újabban már szó sincs cementgyárról, csak ipari parkról, amit nagyon helyesnek is tartok, de van egy pár kérdésem:
Milyen termelő vagy kereskedelmi egységek fogják benépesíteni ezt a parkot? Milyen munkaerővel, idegenek/erdővidékiek, átlagfizetés idegenek/erdővidékiek? A nyersanyagot és a kész termékeket a vasúton kívül, milyen szállítási eszközökkel fogják lebonyolítani? A környezetvédelmi és a munkavédelmi uniós normák be nem tartása esetén milyen szankciókat alkalmaznak, ki szabja meg és ki hajtja végre?
A polgármester úr vezetésével egy 18 tagú delegáció is meglátogatott Törökországban egy „278 hektáron elterülő, igencsak jól működő ipari parkot”. A múlt hét végén Baróton újabb tárgyalásokat folytattak a technikai telep beruházás megvalósítására. A törökországi látottakról, tapasztalatokról a polgármester úrnak és a delegációnak kötelessége lett volna tájékoztatót tartani.
Meglepő, hogy a cementgyár, ipari park problémája még nem lett megtárgyalva  a tanácsban sem (a 15 tanácsossal hivatalosan), de egy EXTRA BARAOLT CIM  fedőnév alatti vállalkozás már bejegyeztetett, hogy mit szól mindehhez a városi tanács? Hát ez az ő dolga.
Olvasom az erdővidéki civil szervezetek közös felhívását a cementgyárral kapcsolatosan, és felmerül bennem a  kérdés, hogy talán tudnak ők valamit egy eltussolt darabról, ahol a porondon a nézőknek egyet játszanak, de a kulisszák mögött egészen másról van szó. Én az ilyen meglepetéseket szeretném Barót város és becsületes lakói érdekében elkerülni.
Írásommal, mint baróti születésű lakos, felhívom figyelmüket, hogy hivatásuknál fogva kötelességük, csakis a város és a vidék érdekében cselekedniük.
 Zelch Ervin, Barót, 2008. okt. 28.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 586. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.