Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.12.11.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 643. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.12.11. Közélet

A télapó sáros csizmában érkezett
A.E. Egyelõre Székelyáldobos sem büszkélkedhet aszfaltozott úttal, amolyan Erdõvidék mostohagyereke ez a kis falu is, mellõzését talán annak is köszönheti, hogy nem halad át rajta semmiféle megyei út, így egyelõre kiesett a megyei szintû utak aszfaltozási kampányának körébõl. Pedig elkelne Száldobosnak is egy kis aszfaltozott út, no nem olyan, mint amilyet például a szintén hasonló helyzetben levõ Felsõrákos kapott, ahol a tavalyi útjavítást követõen nemhogy jobb lett a községi út állapota, hanem még tovább romlott. E két falu sáros gondjában Magyarhermány sem kivétel, ahol ugyancsak nap mint nap sárban kel, jár és fekszik az ember, Szárazajtán úgyszintén még gólyalábakkal járnak. Valószínûleg az itt élõ emberek hozzászoktak már ahhoz, hogy gumicsizmában mennek a boltba bevásárolni, vagy nem éppen a legszebb cipõjüket húzzák fel, ha harmadik szomszédban akad dolguk, ugyanis járda is elég kevés helyen akad, csak itt-ott elvétve sejlik fel egy-egy járható szakasz, az út többi felét sáros, tócsás terepen kell megtenni, s bizony ez elég kellemetlen tud lenni. De nemcsak a gyalogosan járók szenvednek ettõl, az autók sincsenek könnyebb helyzetben, mondjuk, lóval, traktorral és egyébb terepjármûvekkel még elboldogul az ember, a kisebb autók azonban elég döcögõsen bírják, úgyhogy ezekben a falvakban nem lesz sem sebesség, sem pedig autómániás az ember. Hogy meddig kell még elviselni ezt, ebben a gazdaságilag ingatag helyzetben egyelõre még talány, ám mindenképpen szükséges lenne mihamarabb megoldást találni, hiszen ezek a falvak is éppen olyan adófizetõi a községi, városi  hivataloknak, mint azok, amelyek fekvésüknek köszönhetõen élvezhetik az aszfaltút adta könnyebbecske életet. Most tél van, és a sár még nem fagyott meg, így a dagonyában cuppogó emberek látványa mindennapos életkép immár.
Elöljáróink tehetnének érte, hogy mindez mihamarabb megváltozzon, s a nyáron portól, télen meg a sártól bemocskolt kis falvaink mindennapjai is közelítsenek egy kicsit a modern kor falu-város képéhez.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 643. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.