Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.12.11.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 643. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.12.11. Közélet

Védõoltás vagy népirtás?
 H.F.A.  Az újfajta megbetegedésrõl, a H1N1 vírus okozta sertésinfluenzáról már mindenki hallhatott, mi is írtunk róla, sajnos, már megyénkben is szedi áldozatait. Baróton még igazolt esetet nem tudunk, de kifaggattuk az orvosokat, hogy kell-e vagy sem védekezni? A világhálón keringenek mindenféle híresztelések, de az elektronikus sajtó is hírül adta, többen is elhunytak, köztük terhes anyák és gyerekek is, az újfajta influenzában, pedig védõoltást is kaptak. A rossz nyelvek azt mondják, hogy a védõoltás tulajdonképpen népirtás, nem szabad beadatni, mert halált okoz, ezt írta egy háromszéki sajtótermék is. Rémhír vagy valóság? Hogy kiderítsük, három orvost is megkérdeztünk.
A betegség veszélyesebb, mint a vírus, be kell adatni, nincs több mellékhatása, mint más védõoltásnak. A páciens aláír egy nyilatkozatot formaságból az oltás elõtt. Most demokrácia van, mindenki azt mond, amit akar. Butaság népirtást gyanítani mögötte, komoly forrásokból kell tájékozódni, nem szabad mindent elhinni. – figyelmeztetett dr. Ágoston Zsuzsanna gyermekorvos, akitõl még megtudtuk, hogy a védõoltás egyelõre ingyenes, és csak az egészségügyben dolgozóknak, a 16 – 18 éveseknek és az egyetemistáknak jár, de valószínû, hogy a gyógyszertárak is forgalmazzák majd. A gyerekeknek azért nem adják még be, mert a bukaresti Cantacuzino Járványtani Intézet által kiküldött vakcinát még nem tesztelték rajtuk.
Ágoston doktornõ, hogy megnyugtassa a kételkedõket, azt is elárulta, a kórház kapun belül õ volt az elsõ, aki bekapta a H1N1 vírus elleni vakcinát.
Dr. Serester Tibor belgyógyász is a védõoltás mellett van, fontosnak tartja azt beadatni, szerinte azzal is megelõzhetõ a betegség.
Dr. Gyulai Sándor családorvos már nem osztja kollégái véleményét. Nekem itt van a fiókomban, de én nem adatom be, hallottam, hogy húsz százalék az oltás ellenére is megbetegszik, s a Székely Mikó Kollégium diákjai sem rajonganak az oltásért, nagy az ellenállás. Személy szerint nem tudom azt sem ajánlani, hogy beadassák az oltást, de azt sem, hogy ne. – fogalmazott Gyulai.
A kételkedõk is összeolvassák a H1N1 vírus nevébõl a betûket és számokat, és azt mondják: Há' egyen egy narancsot!
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 643. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.