Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.11.27.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 641. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.11.27. Közélet

Bãsescu rejtett és nyílt szándékai
Az államelnök, annak érdekében, hogy jobban szerepeljen az elnökválasztáson, kitalálta, hogy referendumot szervez az egykamarás parlamentrõl. A célja egyrészt az volt, hogy mennél több szavazatot kapjon, másrészt pedig az, hogy átverje a lakosságot. Az egyik nem nagyon sikerült, hiszen az igennel szavazók fele sem támogatta az államelnök-jelöltet. A másik is csak részben sikerült, hiszen, bár a referendum épphogy érvényes, de a 77%-os támogatás azt jelzi, hogy a szavazatra jogosult lakosság kevesebb mint fele (kb. 45%-a) igényli az egykamarás parlamentet. Nézzünk a javaslat mélyére. Az elnök által kinevezett, az alkotmány-módosítás szükségességét elemzõ bizottság az egykamarás parlament esetében pro és contra érveket sorolt fel. Az igenlõ érvek elején a következõ mondat áll: az egykamarás parlament az egységes államszerkezethez adaptált megoldás, amelyik nem ismeri el a federalizáció lehetõségét. Az ellenérvek elsõ két pontja a következõ: 1. Az egykamarás rendszer kiindulópontja lehet a politikai többség diktatúrájának. 2. A pusztán egy kamarás szerkezet alkalmatlan arra, hogy árnyaltan képviselni tudja a politikai kisebbségek és a regionális csoportok érdekeit. Ennyit a referendum kiírásáról.
Második forduló következik. Két rossz közül kell választanunk. Az egyik a kommunista párt utódja, a PSD elnöke. A másik a szintén ebbõl a pártból kivált és csak 2004 után jobboldalivá vált PDL jelöltje, Bãsescu. Én sajnos nem tudok felejteni. A jelenlegi államelnök többször is, több helyen elmondta, Udvarhelynek is ugyanolyan autonómia jár, mint Caracalnak. Aztán, hogy nehogy valaki félreértse, Budapesten mondta el, hogy soha nem lesz székelyföldi területi autonómia. Majd Tusnádfürdõn, háromszor olvasta fel, füttykoncert közepette, a román alkotmány elsõ cikkelyét, az egységes nemzetállamról, amelyet az egykamarás parlamenttel akar megerõsíteni. Ezek csak nyilatkozatok voltak, de volt egy cselekedet is. 2009 márciusában a Magyar Köztársaság elnökének repülõje nem szállhatott le Marosvásárhelyen, mert nem akarta Bãsescu. Én tehát, ezekre emlékezve nem tudok Bãsescura szavazni. 89 elõtt diktatúrában éltünk, és mi tagadás, féltünk is. A telefonlehallgatások, kirakatperek, mások véleményének semmibevétele, az erõszakos fellépések nagyon kezdenek hasonlítani e korszakra. Két gyermekem és unokám iránti felelõsségem nem engedi, hogy ne szavazzak a diktatúra újraéledésének lehetõsége ellen. 2000-ben, sajnos Vadim Tudor és Iliescu között kellett  választanunk, ezért kellett Iliescura szavaznom, most Bãsescu és Geoanã között kell választanom, a kisebbik rosszat. Bãsescu a nagyobbik rossz.
 Márton Árpád parlamenti képviselõ


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 641. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.