Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.11.27.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 641. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.11.27. Közélet

Fordítsák románra a székely himnuszt!
Közeledik a nagy nemzeti ünnep! Sajnos nem mondhatom, hogy csak román, hisz szétszabdalt magyarságunk egyes csoportosulásai is felzárkóztak ünnepi sorrendben. Az elmúlt hét eseményei idézték fel bennem Széchenyi szavait: A népek árja le fogja dönteni a felhõkbe emelkedõ bálványt. Igaz, Széchenyi nem vehette kezébe a Háromszéki Kampányhíradót, amelyben székelyföldi magyar pártvezetõk, magyar jelöltellenes kirohanások mellett, azon elnökjelölt támogatására szólítottak fel, aki Tusnádon is megismételte a budapesti kijelentését, miszerint Romániában SOHA nem lesz autonómia.
A gyulafehérvári nemzetgyûlés határozatai, ha általánosságban is, az egész erdélyi magyarságnak ígértek kulturális autonómiát, a kisebbségi szerzõdés kimondottan csak a székelyekre korlátozta azt. A fõ probléma azonban nem is ez, hanem az, hogy a kormányok egyik dokumentumot sem voltak hajlandóak betartani. Most, 2009-ben, amikor Caracal-hoz hasonlítanak, konkrét NEM-leges minden nyilatkozatuk. A Nagy István, Barót város polgármestere által vezetett párt szerint a magyar jelölt nem rendelkezett azokkal a kvalitásokkal, amelyek érdemessé tehették volna az erdélyi magyar közösség bizalmára. Az általa támogatott személy több mint érdemes, hisz az  oszd meg, és uralkodj csatabárddal vágott a székelyek közé, és láss csodát, székely a székely legnagyobb ellensége.
Nagy István a helyhatósági választások forgatagában, saját gyerekkori barátait ªtefan-ozta, Josif-ozta le, most meg a magyarság kollektív jogköveteléseit úgy próbálja elõsegíteni, hogy március 15-én románul énekli majd a Székely Himnuszt! Nagy István a hazugságoktól sem riad vissza,  hisz amíg az RMDSZ kormányon volt Barót rengeteg pénzt kapott, amit vagy nem tudott elkölteni, emiatt a kormány visszavette az összeget, vagy nem tudott elszámolni a pénzekrõl. Én ezek után nem csodálkozom, hogy miért nem kap az, aki elkölteni se tudja. A 2009-ben kapott 10 milliárd sem a polgármester érdeme, hisz a már megkapott 196 milliárdból a brassói cég lobbijának köszönhetõen kapott Barót 8,5 milliárdot a már elvégzett munkálatok egy részének kifizetésére, és bármennyire nem tetszik, az 1,5 milliárdot az RMDSZ-es megyei tanács közvetítésének köszönhetjük! De hát messzirõl jött ember azt mond, amit akar, van aki hiszi, van aki jobban informált. Sajnos még ezek után is akad, aki megkérdezi, hogy Barót polgármestere és alpolgármestere miért nem tudnak közös nevezõre jutni.
dr. Bán István közgazdász,
Barót Város alpolgármestere


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 641. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.