Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.11.27.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 641. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.11.27. Közélet

Novemberi séta Magyarhermányban
H.F.A. A címet Móricz Zsigmondtól kölcsönöztük, elvonatkoztatva akár Magyarhermáyra is érvényes, ugyanis a település, ahol az autóbusz megfordul, ha még egyáltalán kijár oda, akár a szûkebb világunk végének is tekinthetõ. Ottjártunkkor, kedden, a déli órákban, látszólag csend volt a faluban, kevesen voltak az utcákon. A postás éppen a pénzt várta, hogy széthordhassa a címzetteknek, tõle tudtuk meg, hogy gyûjtenek egy szívbeteg fiú megsegítésére, érdeklõdésünkre kiderült, hogy a helyi református lelkipásztor segítségével sikerült is elõteremteni a szükséges összeget.
A református templommal szemben a szelektív hulladék sziget mellett pár ember a tüzelõfát rakta le a teherszállítóról, egy fiatalasszony gyerekcipõket pucolt a patakban, a tejeskocsi pedig dolga végeztével állomásozott a csarnok elõtt. A javítás alatt álló, a falu jeles szülöttének nevét viselõ Máthé János I – VIII Osztályos Iskola épületérõl a munkálatok során nem mentõdtek meg a fecskefészkek, de maradt a kéményén a gólyák otthona, ahová visszavárják tavasszal a kelepelõket.
A tanórák fáradalmait és a novemberben szokatlanul erõs napsugarak melegét négy kislány az iskola elõtti vízcsapot körülvéve enyhítette. A falu temetõjében is friss munkálatok nyomait fedeztük fel, villanyoszlopokat állítottak fel, amelyekre majd világítótesteket is fognak szerelni. Hermányi körutunk során sajnos örömünkbe üröm is került, az erõszak vagy legalábbis a brutális vicc nyomaira bukkantunk,  valaki az egyik zsákutcában levõ ház falán egy éles szerszámmal és meglepõ nyelvhelyességgel a „vérbosszú” feliratot véste be, a ház kapuján is fejszenyomokat hagyva.
Szintén vandál kezek törhették be a falu bejáratánál elhelyezett táblát is, amely a több, mint két milliónyi új lejes projektrõl tájékoztatja a lakosokat, és amely keretén belül szerelték fel az utcai vízcsapokat. Betörték a lemezét a bodvaji út javításáról szóló táblának is, amit éppen kedden cseréltek ki egy újra a munkások. Valószínû, hogy vannak olyanok is a dolgos kezû, békés emberek közt, akik a saját hasznukra fordítható közmunkát sem tudják megkímélni, és hálájukat furcsa mód fejezik ki.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 641. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.