Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.11.27.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 641. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.11.27. KözéletSzámoljanak el, mert mi is adófizetõk vagyunk!
A.E. A baróti Víz utca sorsa lassan már tíz éve borzolja a kedélyeket, s fõleg az ott lakók mindennapjait keseríti meg az állapot, amely egyáltalán nem javul, sõt évrõl évre rosszabodik. A patak egyszerûen annyira büdös, kivált nyáron, hogy az embernek nincs megállása. Ám nemcsak ez a egyetlen tényezõ, ami miatt néha elszakad a cérna. Szerdán fogtak neki az út kavicsozásának a Víz utca középsõ és alsó felének egy részén. Most ilyenkor, télvíz idején kavicsoznak, sajnos erre nyáron nem volt sem idõ, sem alkalom, de meglehet hogy más tényezõk is közbenjártak abban, hogy ne tegyenek semmit a meglévõ út karbantartására vagy feljavítására.

Simon Gábor, aki közvetlenül az út mellett lakik, odaérkezésünkor felháborodottan teszi fel a kérdést: Miként lehet az aszfaltra tört követ rakni?! Emberek! Önök szerint ez a megoldás?! Hová lett az a pénz, ami a be nem felyezett aszfaltrétegre volt szánva? Ebbõl egy két hét múlva kõpor lesz, amit majd az esõ bemos a szenynyvízcsatornába, és eldugja azt, és az úton semmi nem marad, csak az esõ után meglévõ hatalmas tócsák. S mivel a teherforgalom is ide van vezetve, így ettõl a házam külsõ fala állandóan sáros lesz.  Az út állapota miatt a  falak is kezedtek megrepedezni, meddig megy még ez, de nem csak az enyém ilyen, tessék végigmenni ezen az utcán, szinte minden ház ilyen állapotban van. Amit most csinálnak ide, olyan mintha az útra borsot hintenének, egy-két lapáttal vetnek minden gödörbe tetszés szerint, na ne hülyéskedjenek.  Ide nem kavics kell, hanem aszfalt!! Mivel adófizetõ vagyok, jogom van azt is tudni, hogy mibe került ez a mostani kövezés. Arra is kiváncsi vagyok, ez az út, amit valamikor aszfaltútnak szántak, mennyi pénzébe került a városnak?! Az aknafedõktõl alig lehet közlekezdi az autóval, nyáron akkora a por, hogy az ember nem tud szellõztetni, de amúgy sem tudna, hiszen a pataktól olyan szag jön, hogy kibírhatalan. Ide, a házam elé építették ezt a Kese-kápolnát, (szennyvízülepítõ) nem tudom ki az, aki ide rakatta, de ennek nem itt a helye, amikor ezt építették, az itt lakókat senki nem kérdezte meg, hogy beleegyeznek-e abba, hogy itt legyen. Mégis itt van és akadályozza a forgalmat. Mutassák meg az engedélyt! A híd is katasztorfa, hiszen amióta itt járnak át a nagykocsik, azóta méginkább megvan terhelve, mondták hogy megerõsítik de ennek volt már vagy öt éve. Incze János, aki valamifel fennem lakik, elmondta, hogy örül annak, hogy kavicsoznak, mert legalább ez egy átmeneti megoldás, hiszen most sár van és víz, nyáron meg por: Ám ez csak rövidtávon ér valamit, ha hosszútávon nézzük a dolgot, akkor egyáltalán nem örvendek, mert ez nem ér semmit. Talán, ha elõbb szurkot öntenének bele, majd úgy a kavicsot, akkor lenne egy tartása az egésznek. Id. Kádár Csaba, aki közben csatlakozott a beszélgetéshez, és aki ugyancsak a középsõ Víz utca lakója, meglepõdik a kavicsozáson. Csak ennyire futja? – mondja. Majláth József éppen arra fele hajt biciklijével, meghallva, hogy mirõl beszélgetnek a járdán, odaszól: Még csodálkoznak, hogy az ember nem megy el szavazni? Itt tíz éve, hogy úgy maradt minden, olyan ez a hely mintha Pompei-ben lennénk. Papíron bezzeg azt írja, hogy minden megvan csinálva. A múlt választáson az utcát megpakolták homokkal, aztán az esõ mindent bemosott a lefolyókba, s még csodálkozunk, hogy mindenütt jön fel a víz. Sem aszfaltút, sem az esõvízlefolyóink nincsenek megoldva.
Utoljára a helyhatósági választások elõtt kavicsozták le az utcát, s hogy miért éppen most az elnökválasztás második fordulója között ismétlõdik meg ez a tevékenység, azt mindenki maga válaszolja meg. Az visszont világos és egyértelmû, hogy az ilyen részleges, és mi több, idõszakos megoldások egyáltalán nem az elõrelépést szolgálják, hanem méginkább röhejessé teszik a már fennáló állapotokat. Ez elkeserítõ, s ahogyan a bevásárlásból hazafele tartó egyik utcai lakos savanyúan jellemzett is: Na, ezek esment csak kavicsoznak, de annyit es ér. A kavicsozást végzõ munkások persze nem vállaltak sem felelõsséget, sõt egyenesen elutasították az ott lakók által megfogalmazott vádakat, mondván ezt nem az õk bajuk, kérdezzék ez ügyben a polgármestert.  


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 641. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.