Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2008.10.31.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 586. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2008.10.31. KözéletÖsszedőlhet az iskola
 A. E. Nem kell Barótnak az idén Campus építésre a kormány által kiutalt és a megyei tanács által leosztott pénz. Az előbbi, több ezres összegből az építkezést  kellett volna folytatni a már beszerzett építkezési anyag felhasználásával. Egy korábbi tanácsülésen az idei összeget visszautasító polgármester megmagyarázta, hogy a tavaly kiutalt több tízezres összegből építkezési anyagot vásároltak. Ez az anyag egy székelyudvarhelyi cégnél (tudomásunk szerint Sigapres a neve) van elraktározva, felügyelés céljából. „Magyarázatra szorul az a tény is, hogy a megnyert pályázat nyomán nem éppen a Campus építéséhez illő alvállalkozóréteg töltötte meleg nyári napjait a második, újonnan megnyitott munkafronton. Miután a szunyogok eltűntek, és nem lehetett felélni a pénzösszegeket,  Nagy István polgármester a pénzelköltési plusz terhet nem bírván visszamondta az összeget.” - nyilatkozta az Erdővidéknek Bán István alpolgármester, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a tavaly és az idén kiutalt pénzösszegek mellett négy millió új lejtől maradt el az iskolaépítés, ugyanis a feltételek között szerepelt az összegek célirányos elköltése. A Campus-program határideje eddigi értesüléseink szerint 2009-ben lejár, és félő, hogy a következő nemzedékek egy tágas, korszerű iskolaépület helyett villámhárítók sokaságához hasonló, égbemeredő rozsdavázat örököl. „Tăriceanu kormányfő felhívásában arra szólította fel a polgármestereket, hogy közöljék vele, milyen beruházásokat, költségeket tudnak mellőzni a tanügyi káderek fizetésének fedezése érdekében. Na, ezt a felhívást előzte meg a polgármesterünk, azzal, hogy gyakorlatilag visszaadta a pénzt.” - összegezte az alpolgármester.

A megye által leosztott pénzektől is elmaradtunk

Nyílt titok, hogy városunk kincstára üres. Miközben megyénk önkormányzatai sorra kapják a   Románia kormányának pénzalapjaiból Kovászna megye tanácsa által leosztott összegeket, mi nem részesülünk belőle. „Nem kell az RMDSZ-es alamizsna, válaszolta Nagy István polgármester Tamás Sándor megyei tanácselnöknek. A városatya inkább megnyomorítaná a lakókat az adók emelésével, a városkasszát pedig hitelfelvevéssel terhelné meg, közben azzal vádaskodik, hogy a pénzeket a párthű polgármestereknek osztják le.” - mutatott rá Bán. A Hivatalos Közlönyben megjelent lista szerint azonban távolról sem így néz ki. Csak pár példát említenénk: Kézdivásárhely, ahol MPP-s a polgármester 200 ezer új lejt kapott, Bodzaforduló pedig, ahol szintén nem RMDSZ-es a vezetés, 2 millió új lejhez jutott, de Dobolló és  Előpatak is kaptak pénzt, ott sem a tulipán alá sorakoztak az elöljárók. Önkéntelenül is felvetődik a kérdés, ha a falvak leválását nem gátolták volna meg, mint induló települések milyen összegektől maradtak el egész Erdővidéken?!
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 586. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.